Iranska Revolucionarna garda preuzela odgovornost za napad

Garda je preuzela odgovornost za desetak balističkih projektila koje su pogodile Erbil, regionalni kurdski grad u Iraku, u ranim jutarnjim satima u nedjelju.

Kurdski zvaničnici nisu rekli na kojem se mjestu dogodio incident (EPA - Ilustracija)

Iranska Revolucionarna garda preuzela je odgovornost za desetak balističkih projektila koje su pogodile Erbil, regionalni kurdski grad u Iraku, u ranim jutarnjim satima u nedjelju, javili su

Iranski državni mediji navode da je napad izveden na izraelske “strateške centre“ u Erbilu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Desetak balističkih raketa lansiranih izvan Iraka gađalo je novu zgradu američkog konzulata, izazvale su materijalnu štetu, a jedan civil je povrijeđen, saopćeno je iz kurdskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

‘Oštar, odlučan i destruktivan odgovor’

“Svako ponavljanje napada Izraela naići će na oštar, odlučan i destruktivan odgovor“, navodi Revolucionarna garda u saopćenju koje su prenijeli državni mediji.

Za sada nisu potvrđene žrtve.

Američki zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da u napadu nije bilo američkih vojnih žrtava, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters

Američke snage stacionirane na međunarodnom aerodromu u Erbilu ranije su bile meta raketnih napada, za što su američki zvaničnici okrivljivali grupe proiranske milicije, ali takvi napadi nisu zabilježeni u posljednjih nekoliko mjeseci.

Kurdski zvaničnici nisu kazali na kojem se mjestu dogodio incident, a glasnogovornik regionalnih vlasti je rekao da nije bilo prekida letova u toj zračnoj luci.

‘Lansirano 12 balističkih raketa’

Stanovnici su objavili na internetu videosnimke koje prikazuju nekoliko velikih eksplozija, a neki su naveli da je eksplozija potresla njihove domove.

Reuters napominje da nije bio u mogućnosti nezavisno provjeriti video materijale.

Zvaničnici iračkog Kurdistana su naveli kako je 12 balističkih raketa lansirano sa teritorije izvan Iraka u pravcu Erbila, dok je jedan neimenovani zvaničnik naveo da su rakete lansirane sa teritorije Irana, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iranska državna televizija objavila je da je raketni napad bio usmjeren ka “izraelskim tajnim bazama“.

Izvor: Agencije