Originalne fotografije misija Apollo prodate za 160.000 eura

Serija od 74 fotografije uključuje i historijsku šetnju Buzza Aldrina na Mjesecu iz jula 1969. godine.

Aukcijska kuća nije otkrila imena prodavača i kupca (NASA)

Serija originalnih NASA-inih fotografija iz misija Apollo prodana je za ukupno 160.000 eura na aukciji u Kopenhagenu.

Serija od 74 fotografije u privatnom vlasništvu iz misija Apollo uključuje i historijsku šetnju Mjesecom Buzza Aldrina tokom prvog slijetanja na Mjesec u julu 1969. godine.

Fotografija Aldrina u astronautskom odijelu i Neila Armstronga, koji je snimio fotografiju i čiji se odraz vidi na Aldrinovom viziru, predstavljena je na naslovnici nagazina National Geographic i Lifea 1969. godine.

Fotografija u boji izlaska Zemlje snimljena tokom misije Apollo 8 1968. godine prodana je po najvišoj cijeni, od oko 12.000 eura, prenosi Hina.

Prodavač stranac povezan s Danskom

Originalne NASA-ine vintage fotografije izdane su u ograničenom broju za naučno proučavanje i objavljivanje u međunarodnim magazinima.

“Ono što ovu kolekciju čini jedinstvenom je veličina zbirke i činjenica da ovo ne viđate na globalnom umjetničkom tržištu svaki dan”, rekao je Kasper Nielsen, direktor prodaje i procjene Bruuna Rasmussena, za Reuters uoči aukcije.

Aukcijska kuća saopćila je da je prodavač stranac povezan s Danskom, ali nisu otkrili identitet ni prodavača, ni kupaca.

Izvor: Agencije