Grčko-turski samit u Istanbulu, Erdogan i Mitsotakis jačaju saradnju

Grčki premijer je prije ručka učestvovao na liturgiji u pravoslavnoj Sabornoj crkvi svetog Jurja u Istanbulu, glavnoj u Turskoj.

Susret je pozitivan korak u približavanju dviju susjednih zemalja, članica NATO-a (EPA)

Posjeta grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa Istanbulu u nedjelju i njegov razgovor s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom pozitivan su korak u približavanju dviju susjednih zemalja, članica NATO-a koje su stale na stranu Ukrajine u ruskoj agresiji na tu zemlju.

Turski predsjednik iskoristio je Mitsotakisovu posjetu carigradskom patrijarhu Bartolomeju I, primasu pravoslavnih crkava, pa tako i grčke, i pozvao ga na ručak u predsjedničku rezidenciju na obali Bospora, , prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ostaju otvoreni kanali komunikacije

“Na dnevnom redu sastanka bila je korist veće saradnje dviju zemalja“, s obzirom na “promjene koje doživljava evropski sistem sigurnosti“, istakao je ured turskog predsjednika u saopćenju nakon dvosatnog sastanka.

“Uprkos neslaganju Turske i Grčke, dogovoreno je da komunikacijski kanali ostanu otvoreni i da se poboljšaju bilateralne veze“, dodaje se u saopćenju, u kojem se navodi da su dvijica lidera razgovarala o sukobu u Ukrajini i o svojim sporovima u istočnom Sredozemlju.

Mitsotakis je prije ručka učestvovao na liturgiji u pravoslavnoj Sabornoj crkvi svetog Jurja u Istanbulu, glavnoj u Turskoj.

Carigradski patrijarh, koji je ranije priznao autokefalnost, to jest nezavisnost Ukrajinske pravoslavne crkve, što je razbjesnilo Rusiju, rekao je početkom marta da je “meta za Moskvu“.

Bartolomej je na misi pozvao na “trenutno primirje na svim frontovima“ u ratu Rusije i Ukrajine koji, rekao je, prati s “tjeskobom u duši“.

Patrijarh je ujedno pohvalio “žilav otpor“ Ukrajinaca i “odvažnu reakciju ruskih građana“.

Spor zbog ugljikovodika

Tradicionalno konfliktni odnosi Atine i Ankare pogoršali su se posljednjih godina zbog turskih pokušaja bušenja za zalihama ugljikovodika u istočnom Mediteranu.

Turska je u ljeto 2020. godine htjela istražiti nalazišta ugljikovodika u spornim vodama, ali je nastavak pregovora 2021. godine donio smirivanje.

Antonia Zervaki, vanredna profesorica međunarodne politike na univerzitetu u Atini, ocjenjuje da je ovaj grčko-turski sastanak na vrhu u vrijeme rata u Ukrajini “pokazatelj napora na približavanju i boljem razumijevanju“ dviju zemalja.

Kao i svi njeni evropski partneri, Atina je već 24. februara oštro osudila rusku invaziju na Ukrajinu.

“S obzirom na mogući duži rat na Crnom moru, dvjema zemljama je u interesu da poboljšaju bilateralne veze“, rekao je za AFP Sinan Ulgen, direktor Instituta za ekonomske i političke studije u Istanbulu.

Izvor: Agencije