Bjesne borbe oko Kijeva, Rusija planira napraviti ‘republiku’ Herson

U ukrajinskim gradovima oglasile su se sirene, a satelitski snimci prikazuju približavanje ruskog konvoja Kijevu.

Iz Ukrajine dolaze užasne slike uništenja (Reuters)
  • Bjesne borbe sjeverozapadno od Kijeva.
  • Jača rusko bombardiranje Ukrajine, a sirene su se oglasile širom zemlje.
  • Ruske snage planiraju održati “pseudo“ referendum u gradu Hersonu kako bi stvorile novu otcijepljenu regiju, izjavio je u zamjenik čelnika lokalnog vijeća.
  • Ukrajinski glavni grad Kijev priprema se za veliki napad, dok mu se približava ruski vojni konvoj.
  • Ukrajinski zvaničnici tvrde da je rusko granatiranje ponovo spriječilo evakuaciju iz Mariupolja, gdje su stanje “kritično“.
  • Moskva kaže da joj zapadne isporuke oružja Ukrajini mogu biti legitimna meta.
  • Rusija zabranjuje pristup Instagramu.
  • Ruske rakete uništile su ukrajinsku zračnu bazu blizu grada Vasilkiva, u regiji Kijeva, rekla je gradonačelnica.

U nastavku pročitajte najnovije informacije.


Harris: Ruska invazija ugrožava evropsku demokratiju

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris izjavila je u subotu kako između Sjedinjenih Američkih Država i njenih NATO i evropskih saveznika vlada jedinstvo i upozorila da “ničim izazvana invazija Rusije na Ukrajinu predstavlja prijetnju svim demokratijama“.

“Ruska invazija ugrožava ne samo demokratiju Ukrajine, već ugrožava demokratiju i sigurnost širom Evrope. Okean koji nas razdvaja neće učiniti da ostanemo netaknuti ovom agresijom“, rekla je ona na sastanku Nacionalnog komiteta Demokratske stranke u Washingtonu, prenosi Reuters.

Govoreći o svom nedavnom putovanju u Poljsku i Rumuniju, Harris je istakla da je “jedinstvo najveća snaga NATO-a“.

“SAD čvrsto stoji uz ukrajinski narod u odbrani NATO“, kazala je potpredsjednica SAD-a i dobila aplauz pristutnih američkih demokrata.

Govoreći o svom nedavnom putovanju u Poljsku i Rumuniju, Harris je istakla da je „jedinstvo najveća snaga NATO“ (EPA)

Papa poziva na prekid rata: Pomislite na djecu

Papa Franjo ponovo je u subotu pozvao da se okonča rat u Ukrajini i istakao posljedice koje sukob ima po djecu.

“Nikada rat! Pomislite prvo na djecu, na one kojima je uskraćena nada za dostojanstven život: mrtvu ili ranjenu djecu, siročad, djecu koja se igraju ostacima rata. U ime Boga, prekinite!“, poručio je papa na Twitteru, prenosi AP.

Ukrajinski zvaničnici i Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHCR) tvrde da je više desetaka djece stradalo od kako je počela ruska vojna intervencija u Ukrajini.


Ruska vojska: Humanitarna katastrofa u ukrajinskim gradovima

Humanitarna situacija u Ukrajini jako brzo propada i postaje katastrofalna u brojnim gradovima, saopćila je ruska vojska.

“Nažalost, humanitarna situacija u Ukrajini nastavlja rapidno propadati i u nekim gradovima je dostigla katastrofalne proporcije“, navodi u saopćenju Mihail Mizincev, šef Kontrolnog centra ruske nacionalne odbrane, koje prenose ruske agencije.

Ukrajinske izbjeglice u Poljskoj (EPA)

Ukrajinski obavještajci: Sedam poginulih u ruskom napadu na evakuacijski konvoj

Ukrajinska obavještajna služba optužila je Rusiju da je otvorila vatru na konvoj kojim su evakuirani žene i djeca iz sela Peremoha, u rejonu Kijeva, pri čemu je ubijeno sedam osoba, među kojima i jedno dijete.

“Nakon napada, okupator je ostatak kolone prisilio da se vrati u Peremohu i ne pušta ih da napuste selo“, dodala je obavještajna služba, koja je dodala da broj ranjenih nije poznat.


Zelenski: Temeljno drugačiji pristup pregovorima Moskve

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u subotu govorio o “temeljno drugačijem pristupu”  pregovorima Moskve, koja je ranije samo “postavljala ultimatume” u razgovorima s Ukrajincima.

Na konferenciji za novinare u Kijevu, upitan o izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina u petak, koji je spomenuo “napredak” u rusko-ukrajinskim pregovorima, Zelenski je rekao da je “zadovoljan što ima neki signal iz Rusije”.

Tokom zadnjih pregovora “počeli smo razgovarati”, a Moskva “više ne postavlja samo ultimatume”, što predstavlja “temeljno drugačiji pristup”, dodao je.

(Anadolija)

Porošenko nazvao Putina ratnim zločincem

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko nazvao je u subotu ruskog predsednika Vladimira Putina “ratnim zločincem” i izjavio da će se Ukrajina nastaviti boriti.

Rekao je da ukrajinske snage neće odustati, a da se procjenjuje da su ruske trupe udaljene oko 25 milja (oko 40 kilometara) od Kijeva.

“Molim vas, ne vjerujte Putinu, nemojte vjerovati Rusiji. Mislim da je Putin ratni zločinac. On je lud”, kazao je Porošenko u intervjuu za CNN u Kijevu.

“Ne opraštamo Putinu ovakve stvari i apsolutno sam uvjeren da ćemo se boriti u svakoj kući, svakoj ulici i svakom kvartu, u Kijevu, u Harkovu… u svim gradovima ćemo napraviti pakao za ruske vojnike i na kraju za Putina”, rekao je Porošenko.

Izrazio je uvjerenje da će Ukrajina “donijeti kraj Ruske imperije”.

(EPA)

Nuklearke Černobilj i Zaporožje kontroliraju ruske snage

Ukrajinskim nuklearnim elektranama u Černobilju i Zaporožju, koje su sada pod kontrolom ruskih snaga, upravlja ukrajinsko osoblje, saopćila je u subotu ruska agencija za atomsku energiju Rosatom.

Agencije RIA Novosti prenijela je saopćenje Rosatoma u kojem se navodi da se, uz pomoć ruskih stručnjaka, obavlja eksterno snabdjevanje električnom energijom ugašene elektrane u Černobilju, mjestu najveće nuklearne nesreće na svijetu 1986. godine, prenosi Reuters.

Rečeno je i da se aktivnosti na osiguravanju bezbjednosti u postrojenjima provode u koordinaciji s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane Černobilj (EPA)

Kriza u Ukrajini uništava austrijsko blagostanje

Ukrajinska kriza masivno uništava blagostanje u Austriji, ocjenjuje šef austrijskog ekonomskog instituta Wifo Gabriel Felbermayr.

Felbermayr je rekao da su prognoze za oporavak poslije korona virusa izazvale veliki optimizam, jer su predviđale za 2022. godine rast od pet posto, ali da su za par sedmica rata u Ukrajini sve nade razorene, prenosi Tanjug, pozivajući se na bečki dnevnik Kronen Zeitung.

“Ako imamo sreće, proći ćemo kroz ovo samo s ‘plavim okom'“, kazao je on i dodao kako sve zavisi od daljeg razvoja i kako će prognoze morati biti jasno umanjene.

Prema njegovim riječima, u najboljem slučaju radit će se o rastu od tri posto.

Dodao je da će cijene energenata ove godine biti uzrok rekordne inflacije.

“Ukoliko izostanu isporuke plina i nafte, onda će inflacija biti dvocifrena“, smatra Felbermayr, dodajući da bi to imalo kao posljedicu recesiju za cijelu godinu.


Francuska: Spremne nove evropske sankcije Rusiji

Evropska unija je spremna uvesti sljedeću rundu sankcija Rusiji, koja će biti objavljena u narednim satima, izjavio je u subotu izvor u Jelisejskoj palati, poslije telefonskog razgovora francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema navodima izvora, Moskva nije pokazala spremnost da zaustavi rat, prenosi Tass.

“U narednih nekoliko sati ćemo uvesti nove sankcije”, rekao je izvor za televiziju BFM.

Scholz i Macron razgovarali sa Putinom (EPA)

SAD za diplomatske korake po preporuci Ukrajine

Sjedinjene Američke Države su spremne poduzeti diplomatske korake koje ukrajinska Vlada smatra korisnim, izjavio je u subotu glasnogovornik State Departmenta, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio da bi se Zapad trebao više uključiti u pregovore o okončanju rata.

“Ako postoje diplomatski koraci koje možemo poduzeti, a za koje ukrajinska Vlada vjeruje da bi bili od pomoći, spremni smo ih poduzeti“, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Istakao je kako SAD nastoji osigurati Ukrajincima najčvršću moguću pregovaračku poziciju, pojačati pritisak na Rusiju nametanjem velikih troškova i pružiti sigurnosnu pomoć ukrajinskoj odbrani.


Kuleba: Ukrajina je za pregovore, ali bez ultimatuma

Ukrajina je spremna pregovarati o okončanju rata koji je Rusija počela prije više od dvije sedmice, ali se neće predati, niti prihvatiti bilo kakve ultimatume, izjavio je u subotu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Govoreći na virtuelnom događaju koji je organizirala nestranačka, neprofitna organizacija Inicijativa za obnovu demokratije, on je rekao kako bi životi civila bili spašeni ako bi Ukrajina imala više borbenih i jurišnih aviona za uništavanje velikih vojnih kolona.

Naglasio je da Rusija u ratu protiv njegove zemlje koristi sličnu vojnu taktiku kao u Siriji i izrazio uvjerenje da Bjelorusija nije voljna slati svoje snage u Ukrajinu, upkos, kako tvrdi, pritisku Moskve da to učini.


Biden odobrio još 200 miliona dolara pomoći Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je 200 miliona dolara za oružje i drugu vrstu pomoći Ukrajini, objavila je Bijela kuća u subotu.

Ovom odlukom, ukupna američka pomoć Ukrajini za sigurnost tokom protekle godine porasla je na 1,2 milijardi dolara.

Sredstva se mogu iskoristiti za oružje i odbrambene proizvode iz zaliha Ministarstva odbrane SAD-a, kao i za vojnu edukaciju i treninge.


Izvještač Al Jazeere: Miris eksploziva u Kijevu

Al Jezeerih reporter Step Vessen je u javljanju iz Kijeva rekao u subotu da se gradom širi miris eksploziva, dok ruske snage napreduju.

“Veoma je jak [miris eksploziva]. Posljednjih dana, a čak i sati, približava se. Čujemo mnogo više artiljerijske vatre. Većinom dolazi sa sjeverozapada, iz grada Irpin. Tamo se već danima vode teške bitke“, kazao je.

“Irpin je praktično ulaz u glavni grad, tako da je to za ukrajinsku vojsku strateški važna tačka. Gradići oko Irpina su već pali u ruske ruke, a Irpin je posljednja tačka prije nego što ruske snage budu mogle ući u grad.“

“Sjeverozapadno od Kijeva ruske snage se približavaju. Jutros je bilo žestoko bombardiranje. Osam raketa je ispaljeno na zračnu bazu. Ovdje vlada osjećaj da bi moglo doći do opkoljavanja grada. Ne znamo kada. Niko ne zna koliko brzo ruske snage napreduju“, trekao je Vessen.


Ukrajina: Šteta od ruskog napada premašila 100 milijardi dolara

Većina ukrajinskih firmi prestala je raditi od kako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, izjavio je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Njegov ekonomski savjetnik prethodno je procijenio da je ruski napad do sada izazvao štetu Ukrajini veću od 100 milijardi dolara, prenosi Reuters.

(Reuters)

Civilne žrtve zračnih udara u Dnjipru

Al Jazeerina Hoda Abdel-Hamid posjetila je Dnjipro, grad u kojem su u ruskim zračnim napadima uništeni objekti u blizini dječjeg vrtića i stambenih zgrada.


Peskov: Pregovori između Rusije i Ukrajine nastavljeni videoputem

Pregovori između Moskve i Kijeva o sukobu u Ukrajini, koji su vođeni “licem u lice” ranije u Bjelorusiji, nastavljeni su putem videoveze, izjavio je u subotu glasnogovrnik Kremlja Dmitri Peskov.

Rekao je da će Vladimir Medinski, koji je predvodio rusku delegaciju na razgovorima “lice u lice”, nastaviti voditi pregovore u ime Rusije, prenosi RIA novosti.


Rusija bi mogla ciljati zapadne isporuke oružja Ukrajini

Rusija je objavila u subotu da bi njene snage mogle za metu imati isporuke oružja koje Ukrajini dostavljaju zapadne zemlja.

“Upozorili smo SAD da orkestrirana dostava oružja od mnogih zemalja nije samo opasan, već i potez koji te konvoje čini legitimnim metama“, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Dodao je da je Moskva upozorila na “posljedice nepromišljenog transfera oružja u Ukrajinu, poput prenosnih protuzračnih odbrambenih sistema, protutenkovskih raketnih sistema i drugog oružja”.


Guverner Volnovake: Grad potpuno uništen

Istočni ukrajinski grad Volnovaka potpuno je uništen u ruskoj invaziji, ali se nastavljaju borbe u toj regiji kako bi se spriječilo napredovanje ruskih snaga, izjavio je subotu guverner Donjecka Pavlo Kirilenko.

(Reuters)

UN: U Ukrajini do sada ubijeno najmanje 579 civila

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHCR) saopćio je u subotu da je najmanje 579 civila ubijeno u Ukrajini od početka ruske invazije, a da je više od 1.000 osoba ranjeno.

Ured visokog komesara za ljudskog prava naveo je da je među ubijenima i 42 djece, dok je 54 mališana ranjeno, prenosi AP.

(Reuters)

Dodaje se da je većina civila ubijena korištenjem eksplozivnih naprava širokog dejstva, kao što su granatiranje teškom artiljerijom i projektili koji su doletjeli iz zraka.

Zvaničnici UN-a vjeruju da je realan broj žrtava znatno veći nego što je to zabilježeno.


Scholz i Macron pozvali Putina na hitan prekid vatre

Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron u subotu su, u 75-minutnom telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, pozvali na hitan prekid vatre u Ukrajini, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade.

“Razgovor je dio aktuelnih međunarodnih napora čiji je cilj okončati rat u Ukrajini”, rekao je glasnogovornik u saopćenju, dodavši da su se svi sudionici razgovora složili da ne otkrivaju ništa više o sadržaju telefonskog pozivam, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters i AFP.

Glasnogovornik je kazao da je Scholz ranije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o situaciji u Ukrajini.

Putin je u subotu optužio ukrajinske snage za “grubo kršenje” humanitarnih prava, pozvavši Macrona i Scholza da izvrše pritisak na Kijev da se prekinu s takvom praksom.


Zvaničnik: Ruske snage planiraju referendum u Hersonu

Ruske okupacione snage planiraju održati “pseudo“ referendum u južnom ukrajinskom lučkom gradu Hersonu kako bi stvorile novu otcijepljenu regiju, izjavio je u subotu zamjenik čelnika lokalnog vijeća.

“Stvaranje [republike] će našu regiju pretvoriti u beznadežnu rupu bez života u budućnosti“, rekao je Sergej Klan u postu na društvenim medijima.

Ruske snage zauzele su Herson, ali su proukrajinski demonstanti izašli na ulice kako bi protestirali protiv invazije.


Zelenski: Ubijeno oko 1.300 ukrajinskih vojnika

Oko 1.300 ukrajinskih vojnika ubijeno je od početka ruske invazije, izjavio je u subotu predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Od početka rata ukrajinske snage neutralisale su 31 taktičku jedinicu neprijateljske vojske, naveo je.

U obraćanju medijima je dodao da se tokom petka predalo između 500 i 600 ruskih vojnika, prenosi Reuters.

Zelenski je rekao da Ukrajini trebaju sistemi za odbranu od projektila te je naveo da je ta zemlja spremna platiti za njih.

(Reuters)

‘Više hiljada’ dobrovoljaca sa Bliskog istoka treba se pridružiti ruskoj borbi

Denis Pušilin, čelnik proruske separatističke vlasti u regiji Donjecka, izjavio je na ruskoj televiziji da će “više hiljada“ dobrovoljaca sa Bliskog istoka uskoro doći i pridružiti se pobunjenicima u borbama s ukrajinskom vojskom.

Ranije je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da su vlasti iz Moskve primili prijave više od 16.000 dobrovoljaca sa Bliskog istoka koji se žele pridružiti ruskoj vojsci.

(Reuters)

Ukrajina tvrdi da je poginuo i treći ruski general

Ukrajinski zvaničnik tvrdi da je u borbama ubijen još jedan ruski general.

Anton Heraščenko, savjetnik Ministarstva unutrašnjih poslova, kaže da je ruski general major Andrej Kolesnikov ubijen u akciji borbi oko Mariupolja.

To bi, ako je tačno, bio treći ruski poginuli genera od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ruska vojska, koja se jako rijetko oglašava o gubicima, nije potvrdila informaciju.

(Reuters)

Bilandžić: Za očekivati je brutalni ruski napad na Kijev

Sirene za zračni napad rano u subotu ujutro oglasile su se u gradovima širom Ukrajine, a gost Al Jazeere bio je, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.


Ruska vojska zauzela predgrađe Mariupolja

Ukrajinska vojska objavila je da su ruske snage preuzele istočno predgrađe opkoljenog grada Mariupolja.

Vojska tvrdi da je osvajanje Mariupolja i Severodonjecka na istoku bilo prioritet za ruske snage.

Mariupolj je pod opsadom već više od sedmicu, bez struje, plina i vode.

(AP)

Humanitarni koridori otvoreni od 10:00 sati svakog dana

Evakuacije civila iz gradova na liniji fronta u ukrajinskoj Kijevskoj oblasti nastavljaju se u subotu, a planirano je da se nastave i u nedjelju, izjavio je regionalni guverner Aleksij Kuleba.

“Pokušavat ćemo izvlačiti ljude svakog dana, sve dok je moguće poštovanje prekida vatre”, rekao je on lokalnim medijima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Rusija je u petak saopćila će jednostrano otvoriti humanitarne koridore iz ratnog područja u Ukrajini svakog narednog dana, izjavio je šef ruskog centra nacionalne odbrane Mihail Micinzev.

“Zvanično saopćavamo da će humanitarni koridori u pravcu Rusije biti unilateralno otvoreni bez bilo kakvih sporazuma, i to od 10:00 sati ujutro svakog dana”, kazao je on.

Koridori će biti otvoreni iz pet gradova, dodao je, a to su Kijev, Sumi, Harkov, Mariupolj i Černihiv.


Novi humanitarni konvoj krenuo ka Mariupolju

S više detalja iz Lavova se javio Al Jazeerin Saša Delić.


Bjelorusija šalje borbene jedinice na južnu granicu

Bjelorusija tvrdi da je rasporedila bet porbenih jedinica na južnu granicu, u nastojanju da spriječi “nacionalističke naoružane formacije“ iz Ukrajine da uđu u zemlju.

“Raspoređivanje ni u kojem slučaju nije vezano za bilo kakve pripreme ili učešće bjelorusijih vojnika u specijalnoj operaciji na teritoriji Ukrajine“, rekao je zamjenik ministra odbrane Viktor Gulevič.

Ukrajina optužuje Bjelorusiju da planira ući u rat na strani Rusije, što Aleksander Lukašenko, predsjednik Bjelorusije, poriče.

Ruske snage koristile su Bjelorusiju kao bazu iz koje su napadali ciljeve u Ukrajini avionima i projektilima.


Zelenski: Rusija šalje nove trupe u Ukrajinu nakon velikih gubitaka

Rusija šalje nove snage u Ukrajinu, nakon što je pretrpjela, kako kaže ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, najveće gubitke u posljednjim desetljećima.

Zelenski je također rekao da je razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o pritisku na Rusiju da oslobodi gradonačelnika Melitopolja, koji je, kako tvrdi Ukrajina, otet u petak.


SAD poziva Izrael da se pridruži sankcijama Rusiji

Državna podsekretarka Sjedinjenih Američkih Država Victorija Nuland pozvala je Izrael da se pridruži sankcijama Zapada protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, u vrijeme kada pokušaji izraelskih lidera da ostanu neutralni postaju nesigurni.

Izrael je izbjegao uvođenje sankcija i oštre kritike protiv Rusije i predsjednika te zemlje Vladimira Putina, jer teži da održi odnose i s Kijevom i s Moskvom, navode izraelski mediji.

“Vi ne želite biti posljednje utočište za prljavi novac koji podstiče Putinove ratove. Dakle, šta god je Izrael u stanju učiniti Ukrajinci će pozdraviti, kao i međunarodna koalicija za podršku Ukrajini”, rekla je Nuland.

Dok Izrael izbjegava uvesti sankcije, pojačan zračni saobraćaj navodi na zaključak da pojedini bogati Rusi traže utočište u toj zemlji, prenose mediji.


Guverner Černihiva: Teško rusko granatiranje

Sjeverni ukrajinski grad Černihiv je i dalje pod teškim ruskim granatiranjem, izjavio je guverner regije Vječeslav Čaus.

U videoobraćanju je rekao da ruske snage ciljaju civilne objekte “u kojima nema, niti je ikada bilo vojske“.

“Miroljubivo stanovništvo gine i mnogo je povrijeđenih“, kazao je Čaus.

(Reuters)

Guverneri: Granatiranje ometa pokušaje evakuacije

Guverneri dvije ukrajinske regije, Kijev i Donjeck, kazali su u odvojenim izjavama da se nastavljaju ruski napadi u zonama u kojima Ukrajina pokušava evakuirati stanovništvo i dovući pomoć kroz “humanitarne koridore“.

“Humanitarni teret je na putu za Mariupolju. Situacija je komplicirana, konstantno se granatira“, rekao je guverner Donjecka Pavlo Kirilenko lokalnim medijima.

“Situacija je izuzetno teška“, dodao je.


Skoro 1,6 miliona ljudi pobjeglo iz Ukrajine u Poljsku

Blizu 1,6 miliona ljudi pobjeglo je iz Ukrajine u Poljsku od početka rata, saopćila je služba poljske granične policije.

Od 1.596 miliona ljudi, koliko je do sada zvanično registrirano ukrajinskih izbjeglica, procjenjuje se da je oko milion ostalo u Poljskoj, a ostali su već otišli u druge zemlje, prenosi Tanug, pozivajući se na BBC.

(EPA – Ilustracija)

Delić: Mariupolj i dalje odsječen za Ukrajinu, sirene širom države

Rusija je proširila opseg napada na Ukrajinu, rat ulazi u treću sedmicu, a civili su potražili zaštitu u skloništima pod zemljom.

S više detalja iz Lavova se javio Al Jazeerin Saša Delić.


Ruske rakete uništile ukrajinsku zračnu bazu

Ruske rakete uništile su ukrajinsku zračnu bazu blizu grada Vasilkiva u regii Kijeva.

U raketnom napadu pogođeno je i skladište municije, rekla je gradonačelnica Vasilkiva Natalija Balisinovič.

U Bovariju, istočnom predgrađu Kijeva, ukrajinski vojno-obavještajni izviđački centar je onesposobljen, rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

(Reuters)

Ukrajinsko ministarstvo: Granatirana džamija u Mariupolju s izbjeglicama

Ruske snage granatirale su džamiju u Mariupolju, u kojoj je više od 80 odraslih i djece, uključujući turske državljane, koji su u njoj pronašele utočište.

Više na linku.


Rusija u UN-u optužila Kijev da razvija biološko oružje

Ambasadori zapadnih zemlja pri Ujedinjenim narodima tvrde da Moskva izmišlja prijetnju kako bi opravdala rat koji vodi u Ukrajini.


Biden: Nećemo voditi treći svjetski rat u Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da SAD neće ratovati s Rusijom u Ukrajini, ali će, ako bude potrebno, braniti teritoriju NATO-a.

“Nećemo voditi rat protiv Rusije u Ukrajini. Direktan sukob NATO-a i Rusije je treći svjetski rat – nešto što moramo pokušati spriječiti”, rekao je on u govoru o Ukrajini u Bijeloj kući, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Više na linku.

(EPA)

Pentagon: Bez naznaka o ruskoj upotrebi hemijskog oružja

SAD nije uočio nikakav dokaz koji ukazuju da bi Rusija mogla upotrijebiti hemijsko oružje u Ukrajini, izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

“Nemamo u ovom trenutku nikakve konkretne naznake da bih mogao o tome pričati, ali to jeste nešto zbog čega smo zabrinuti”, rekao je on komentirajući izvještaje na Zapadu da bi Rusija mogla planirati upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Govoreći o nuklearnom oružju, Kirby je naveo da Rusija nije stvorila nikakve nove prijetnje SAD-u.

“Mogu samo reći da u ovom trenutku nismo primijetili ništa što bi nam dalo povod ili razlog da promijenimo našu strategiju nuklearnog odvraćanja”, kazao je zvaničnik Pentagona.


Zelenski: Do sada 78 djece ubijeno tokom ruskih napada

Ukupno 78 djece je ubijeno tokom napada ruskih trupa u Ukrajini, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u obraćanju poljskom Parlamentu, prenosi dopisnik Ukrinforma.

Ruske trupe granatiraju i uništavaju ključnu infrastrukturu, a projektili pogađaju domove Ukrajinaca, prenosi Fena.

(EPA)

V. Britanija: Većina ruskih snaga 25 kilometara od Kijeva

Većina ruskih kopnenih snaga trenutno se nalazi na oko 25 kilometara od centra Kijeva, tvrdi britansko Ministarstvo odbrane, pozivajući se na svoje obavještajne podatke.

“Elementi velikog ruskog konvoja sjeverno od Kijeva su pregrupirani. Vjerovatno će to poslužiti kao podrška ruskom pokušaju da smanji svoju ranjivost od ukrajinskih kontranapada”, navodi se procjeni britanskih obavještajaca, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Dodaje se da su gradovi Harkov, Černihiv, Sumi i Marijupolj i dalje okruženi i nalaze se na meti žestokog ruskog granatiranja.


Italija zaplijenila jahtu ruskog oligarha Melničenka

Italijanska policija zaplijenila je superjahtu ruskog milijardera Andreja Igoreviča Melničenka, nekoliko dana nakon što je ovaj biznismen uvršten na listu sankcije Evropske unije.

Jahta dugačka 143 metra, čija je cijena 530 miliona eura, zaplijenjena je u luci Trst, na sjeveru Jadranskog mora.

Ova jahta, koju je dizajnirao Philippe Starck, a koja je napravljena u Njemačkoj, najveća je na svijetu, tvrdi italijanska Vlada.

(Reuters)

Roskosmos: Međunarodna svemirska stanica mogla bi pasti na Zemlju

Zapadne sankcije Rusiji mogle bi dovesti do pada Međunarodne svemirske stanice (ISS), upozorio je čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos, pozivajući na ukidanje mjera.

Prema Dmitriju Rogozinu, sankcije bi mogle poremetiti ruske operacije na opsluživanju ISS-a.

Kao rezultat, ruski segment stanice, koji je nadležan za ispravljanje njene orbite, mogao bi biti pogođen, što bi moglo dovesti do pada strukture teške 500 tona u more ili na zemlju.


SAD i NATO ubrzano isporučuju oružje u Ukrajinu

SAD i NATO ubrzano isporučuju oružje u Ukrajinu, uključujući vrlo senzitivnu opremu poput prenosne protuzračne odbrane, takozvani MANPADS, koja se koristi za rušenje aviona.

Procijenjuju da postoji rizik da bi nešto od toga moglo pasti u “krive ruke”, ali i da li je oprema vrijedna njegovog preuzimanja.

(AFP)

Rusija zabranjuje pristup Instagramu

Direktor Instagrama Adam Mosseri potvrdio je da odluka Rusije da blokira društvene mreže znači da će deseci milioni Rusa od ponedjeljka ostati bez pristupa ovoj aplikaciji kompanije Meta.

“U ponedjeljak će Instagram biti blokiran u Rusiji. Ova odluka odsjeći će 80 miliona ljudi u Rusiji jedne od drugih, ostalog svijeta. Osamdeset posto ljudi u Rusiji prati neki Instagram nalog van svoje zemlje. Ovo je pogrešno”, napisao je Mosseri na Twitteru, prenosi Tass.

U petak je Roskomnadzor, ruska federalna služba za kontrolu komunikacija, informacione tehnologije i medija, odlučio ograničiti pristup Instagramu od ponoći 14. marta.

Moskva je već ograničila pristup Twitteru i blokirala Facebook, koji je, kao i Instagram, u vlasništvu Mete.


Guverner: Okupirana većina regije Lugansk

Otprilike 40 posto regije Lugansk na istoku Ukrajine je okupirno od ruskih trupa, izjavio je Serhij Haidai, guverner Oblasti Lugansk.

Zone koje su i dalje pod kontrolom Kijeva su pod konstantnim granatiranjem, u kojem su decesi civila povrijeđeni ili ubijeni.

Haidai je na Facebooku napisao da nema humanitarnih koridora kojima bi ljudi mogli sigurno napustiti regiju.


Zelenski: Ukrajina na prekretnici

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegov zemlja “dostigla tačku prekretnice“ u ratu s Rusijom.

“Nemoguće je reći koliko nam dana treba da oslobodimo našu zemlju, ali je moguće reći da ćemo to učiniti“, poručio je Zelenski.

“Već idemo ka našem cilju, pobjedi.“


Izvještaji: Sirene širom većeg dijela Ukrajine

Sirene upozorenja na zračne napade čule su se u većini ukrajinskih gradova, pozivaući ljude da potraže skloništa, izvijestili su lokalni mediji.

Sirene su se oglasile u Kijevu, Lavovu, Odesi, Harkovu, Čerkasiju, kao i u regiji Sumi, na sjeveroistoku zemlje, tvrde ukrajinski mediji.

Čini se da se ruske snage pripremaju za mogući napad na Kijev, a satelitski snimci pokazuju da upotrebljavaju artiljeriju dok se približavaju glavnom gradu Ukrajine.


Nove sankcije SAD-a Moskvi

SAD je sankcionirao nekoliko članova uprave Novikombanke i mendžment ABR-a, kao i viceguvernera Sankt Petersburga Vladimira Nikolajeviča Knjaginina, objavio je državni sekretar Antony Blinken.

SAD je uveo sankcije i ruskom milijarderu Viktoru Vekselbergu, članovima porodice Dmitrija Peskova, glasnogovornika ruskog predsjednika Vladimira Putina, deseterici ljudi koji upravljaju VTB-om, dvanaesterici ruskih parlamentaraca, u najnovijem krugu sankcija kojima se Rusija kažnjava zbog invazije na Ukrajinu.


Zelenski: U petak evakuirane 7.144 osobe

Ukupno 7.144 osobe su evakuirane iz ukrajinskih gradova u petak, objavio je ukrajinski predsjednik Vooodimir Zelenski u televizijskom obraćanju, što je mnogo niža brojka u poređenju s prethodna dva dana.

Zelenski je optužio Rusiju da ne dozvoljava ljudima odlazak iz opkoljenog Mariupolja te dodao da će Ukrajina u subotu ponovo u taj grad pokušati isporučiti hranu i lijekove.

(AP)

Deutsche Bank napušta Rusiju

Najveća njemačka banka, Deutsche Bank, priključila se egzodusu zapadnih kompanija iz Rusije.

Banka je na svom web-siteu objavila da je u procesu gašenja svog poslovanja u Rusiji te da tamo više neće poslovati.


SAD proširio sankcije Rusiji i na kriptovalute

Odjel za kontrolu strane imovine (OFAC) pri američkom ministarstvu finansija u petak je izdao nove smjernice, pojasnivši da se od američkih građana i kompanija koje upravljaju digitalnom imovinom zahtijeva da se pridržavaju sankcija prema Rusiji čak i kad se transakcije obavljaju u kripto valuti.

Izvor: Al Jazeera i agencije