SAD će krivično goniti one koji pomažu bogatim Rusima u skrivanju imovine

Sjedinjene Američke Države i saveznici uveli su snažne ekonomske sankcije Rusiji kao odgovor na njenu invaziju na Ukrajinu.

Radna grupa okuplja tužitelje, agente, analitičare i prevoditelje

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država će istraživati i krivično goniti ljude, banke, mjenjačnice kriptovaluta i druge koji pomažu bogatim Rusima da sakriju ili “operu” svoju luksuznu imovinu i novac, izjavio je visoki dužnosnik Ministarstva.

Te radnje će provoditi nova radna grupa posvećena zamrzavanju ili oduzimanju imovine ruskih oligarha i drugih pod sankcijama, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, rekao je dužnosnik, koji je zatražio da ostane anoniman kako bi govorio o radu jedinice, prenosi Bloomberg.

‘Ako kršite zakone, odgovarat ćete’

U razgovoru s novinarima, dužnosnik je dao prvi uvid u unutrašnje djelovanje grupe – nazvane Radna grupa KleptoHvatanje (Task Force KleptoCapture) – koju je u martu, nakon invazije 24. februara, najavio glavni državni tužilac Merrick Garland.

“Učinit ćemo sve u našoj mogućnosti da istražimo, uhapsimo i krivično gonimo one čija kriminalna djela omogućavaju ruskoj vladi da nastavi ovaj nepravedni rat”, rekao je Garland 2. marta.

“Da budem jasan: ako kršite naše zakone, odgovarat ćete za to.”

Službenici su u razgovoru s novinarima naveli slučaj koji su nedavno pokrenuli savezni tužitelji u New Yorku kao vrstu posla koji će nova jedinica obavljati.

U predmetu protiv bivšeg producenta Fox Newsa Jacka Hanicka navodi se da je prekršio američke sankcije pomažući u pokretanju ruske televizijske mreže za Konstantina Malofejeva, ruskog poslovnog tajkuna kojeg je SAD 2014. godine stavio na crnu listu zbog finansiranja ruskog separatizma na Krimu.

Hanick je uhapšen prošlog mjeseca u Londonu, a SAD traži njegovo izručenje.

Sudski zapisnici pokazuju da su optužbe protiv njega podnesene u novembru pod uvjetom tajnosti, odnosno nisu dostupne javnosti, te da istraga Federalnog istražnog biroa (FBI) o njegovim aktivnostima datira najmanje godinu dana.

Zamrzavanje ili zapljenjena imovine oligarha

Radna grupa okuplja tužitelje, agente, analitičare i prevoditelje iz odjela i ureda širom Ministarstva pravosuđa te će pokrenuti sve odgovarajuće optužnice kako bi ometala bogate Ruse i njihove posrednike, rekao je dužnosnik u razgovoru s novinarima.

Širok dijapazon imovine bi mogao biti zamrznut ili zaplijenjen, uključujući nekretnine, korporativne dionice, bankovne račune, jahte, avione, nakit i umjetnine, kazao je dužnosnik.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada