EU: Pauza u nuklearnim pregovorima s Iranom zbog ‘vanjskih faktora’

Ranije je Sergej Lavrov zatražio sveobuhvatne garancije da na rusku trgovinu s Iranom neće utjecati sankcije nametnute Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Konačni tekst je u biti spreman i na stolu je, napisao je na Twitteru Josep Borrell (EPA)

Iran i svjetske sile napravit će pauzu u naporima za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine zbog “vanjskih faktora”, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, pošto su ruski zahtjevi u posljednjem trenutku zaprijetili okončanju pregovora.

“Pauza razgovora u Beču potrebna je zbog vanjskih faktora”, napisao je na Twitteru Josep Borrell, prenosi Hina.

“Konačni tekst je u biti spreman i na stolu je”, dodao je.

Teheran je u četvrtak sugerirao da postoje nove zapreke za oživljavanje sporazuma.

Washington je naglasio da nema namjeru udovoljiti zahtjevima Rusije, za koje je rekao da nemaju nikakve veze s pregovorima o Iranu.

SAD je poručio da još treba riješiti mali broj otvorenih i teških pitanja kako bi se postigao dogovor.

Trump 2015. povukao SAD iz sporazuma

Stranke u pregovorima očekivale su da će do prošle nedjelje zaključiti sporazum kojim će se Iran vratiti poštivanju ograničenja razvoju nuklearnog programa te da će se SAD vratiti u sporazum.

Prije gotovo četiri godine predsjednik Donald Trump odlučio je povući SAD iz nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. godine, tvrdeći da on ne ograničava dovoljno iranski nuklearni program.

SAD je tada vratio sankcije Iranu.

No, prošle subote je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov neočekivano zatražio sveobuhvatne garancije da na rusku trgovinu s Iranom neće utjecati sankcije nametnute Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

Zapadne sile ističu da je taj zahtjev neprihvatljiv, a Washington insistira da na njega neće pristati.

Ruski izaslanik u pregovorima Mihail Uljanov odbacio je sugestije da je Moskva razlog zastoja pregovora.

“Zaključivanje sporazuma ne ovisi samo o Rusiji”, rekao je on novinarima nakon sastanka s koordinatorom EU-a Enriqueom Mora.

Rusija je obećala da će odgovoriti za nekoliko dana na pitanje garancija koje je zatražila u iranskim nuklearnim pregovorima, kazao je visoki dužnosnik EU-a, dodajući da još postoje neka tehnička pitanja koja treba izgladiti između SAD-a i Irana, prenosi Reuters.

Brisel: Ne možemo nastaviti ovako

“Oni razmišljaju o toj reakciji, a mi u međuvremenu ne možemo napredovati”, rekao je dužnosnik nakon što je Moskvi rečeno da njeni zahtjevi za ekonomskim garancijama neće biti prihvaćeni.

“Rekli su da će odgovoriti za nekoliko dana. Ne možemo nastaviti ovako”, dodao je.

Iransko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je kako bi pauza u razgovorima mogla biti poticaj za rješavanje svih otvorenih pitanja, ali insistira da vanjski faktori neće utjecati na volju za postizanjem kolektivnog sporazuma.

Pregovarači Francuske, Velike Britanije i Njemačke napustili su Beč prošle sedmice jer vjeruju da SAD i Iran moraju postići dogovor o postojećim sporovima te da su oni pomogli koliko su mogli.

Kineski izaslanik na pregovorima također je izrazio žaljenje zbog pauze u pregovorima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada