Biden: SAD neće u Ukrajini voditi treći svjetski rat

Nećemo voditi rat protiv Rusije u Ukrajini, moramo spriječiti treći svjetski rat, rekao je američki predsjednik.

Rusija bi platila veliku cijenu ako bi upotrijebila hemijsko oružje, rekao je Joe Biden (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da SAD neće ratovati s Rusijom u Ukrajini, ali će, ako bude potrebno, braniti teritoriju NATO-a.

“Nećemo voditi rat protiv Rusije u Ukrajini. Direktan sukob NATO-a i Rusije je treći svjetski rat – nešto što moramo pokušati spriječiti”, rekao je on u govoru o Ukrajini u Bijeloj kući, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Nastavit ćemo stajati zajedno s našim saveznicima u Evropi i slati poruku – branit ćemo svaki pedalj teritorije NATO-a punom snagom ujedinjenog i čvrstog NATO-a“, istakao je Biden.

Odbio je reći ima li Washington dokaze koji potvrđuju izjave nekih zapadnih zemalja da postoji rizik da Rusija upotrijebi hemijsko oružje u Ukrajini.

“Neću govoriti o obavještajnim podacima, ali Rusija bi platila veliku cijenu ako bi upotrijebila hemijsko oružje”, kazao je američki predsjednik.

‘Sveta obaveza na teritoriji NATO-a’

Biden je kritizirao sunarodnjake koji traže aktivno američko vojno prisustvo u Ukrajini ili američku podršku uvođenju zone zabranjenog leta kako bi se Ukrajinci zaštitili od ruskih napada, prenosi Reuters.

“Ideja da pošaljemo ofanzivnu opremu, avione, tenkove i vozove s američkim pilotima i američkim posadama… to se zove treći svjetski rat”, rekao je on i napomenuo da će SAD braniti svaki pedalj teritorije NATO-a, uključujući članice Alijanse koje se graniče s Rusijom.

“Doduše, ako odgovorimo, to je treći svjetski rat, ali imamo svetu obavezu na teritoriji NATO-a… iako nećemo voditi treći svjetski rat u Ukrajini”, naglasio je Biden.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada