Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a na zahtjev Rusije

Rusija optužuje da SAD surađuje s ukrajinskim laboratorijima na razvoju biološkog oružja.

Ruska misija zatražila je sjednicu Vijeća sigurnosti 11. marta kako bi se raspravljalo 'o vojnim biološkim aktivnostima koje SAD provodi na teritoriju Ukrajine' (EPA)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u petak na zahtjev Rusije, prema izjavama diplomata, kako bi raspravilo o tvrdnjama Moskve o biološkim aktivnostima SAD-a u Ukrajini, a za koje još nije iznijela dokaze.

“Ruska misija zatražila je sjednicu Vijeća sigurnosti 11. marta kako bi se raspravljalo o vojnim biološkim aktivnostima koje SAD provodi na teritoriju Ukrajine”, napisao je u Tweetu prvi zamjenik stalnoga predstavnika Rusije u UN-u Dmitrij Poljanski.

SAD su u srijedu, kako podsjeća Reuters, odbacile ponovljene ruske optužbe da Washington ima laboratorije biološkog oružja u Ukrajini, odbacivši tvrdnje kao “smiješne” i sugerirajući da Moskva možda postavlja temelje za primjenu hemijskog ili biološkog oružja, prenijela je Hina.

Washington odbacuje ruske optužbe

U utorak navečer Rusija je ponovila svoju optužbu, iznesenu prvi put prije nekoliko godina, da SAD surađuje s ukrajinskim laboratorijima na razvoju biološkog oružja. Takve tvrdnje u ruskim medijima pojavile su se uoči vojnoga napada Moskve na Ukrajinu, a u srijedu ih je iznijela glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price u srijedu je u saopćenju odgovorio da Rusija “izmišlja lažne izgovore pokušavajući opravdati vlastito strašno djelovanje u Ukrajini”.

Kao i mnoge druge zemlje, Ukrajina ima javne medicinske laboratorije u kojima istražuje opasne bolesti koje pogađaju životinje i ljude. Njihovi su laboratoriji dobivali podršku iz SAD-a, Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije.

Izvor: Agencije