Iran daje naslutiti da postoje nove prepreke u nuklearnom sporazumu

Teheran je dao naslutiti da postoje nove prepreke u pregovorima koji bi trebali oživjeti iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, u trenutku kad se zapadne sile nose s ruskim zahtjevima.

'Američki pristup iranskim temeljnim zahtjevima, uz njihove nerazumne ponude i neopravdan pritisak da se žurno dođe do sporazuma, pokazuje da SAD nije zainteresiran za snažan sporazum koji će zadovoljiti obje strane', kazao je Ali Shamkhani (EPA)

Teheran je u četvrtak dao naslutiti da postoje nove prepreke u pregovorima koji bi trebali oživjeti iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, u trenutku kad se zapadne sile nose s ruskim zahtjevima koji dolaze u posljednji trenutak i koje prijete potopiti uglavnom završene pregovore.

Prije sedmicu dana pripreman je vikend sastanak u Beču kojim se trebao zaključiti sporazum kojim će se Iran složiti s ograničavanjem svojih brzorastućih nuklearnih aktivnosti te vraćanje SAD-a koji je iz njega izišao 2018. godine tako što je ponovno Teheranu nametnuo sankcije, prenosi Hina.

Prošle subote ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov neočekivano je tražio garancije da ruska trgovina s Iranom ne bude pogođena sankcijama koje su nametnute Moskvi zbog invazije Ukrajine – što je zahtjev za koje zapadne sile kažu da je neprihvatljiv i koji Washington ne želi prihvatiti.

Ruski zahtjev inicijalno je razljutio Teheran i činilo se da je pomogao Teheranu i Washingtonu da se pomaknu prema sporazumu o nekoliko preostalih problematičnih pitanja, no iznenadni javni komentari iranskih dužnosnika, uključujući i one vrhovnog vođe Alija Khamneija u četvrtak, dali su naslutiti da se vjetar okrenuo.

“Američki pristup iranskim temeljnim zahtjevima, uz njihove nerazumne ponude i neopravdan pritisak da se žurno dođe do sporazuma, pokazuje da SAD nije zainteresiran za snažan sporazum koji će zadovoljiti obje strane”, tvitao je u četvrtak Khamneijev glavni sigurnosni dužnosnik Ali Shamkhani.

‘Zamršeni pregovori’

“Nepostojeća politička odluka SAD-a, pregovori svakim satom sve zamršeniji”, rekao je Shamkhani, sekretar iranskog Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti.

Shamkhani nije specificirao o kojim zahtjevima se radilo, ali da su zahtjevi bili su suprotnosti s onim što su četiri zapadna dužnosnika rekla – da je dogovoren posljednji nacrt te da je bilo potrebno na njemu napraviti manje prepravke s izuzetkom otvorenog pitanja o ruskim zahtjevom za garancijama.

Tekst, međutim, uključuje sličnu no kraću garanciju koja pokriva nuklearnu suradnju između Rusije i Irana koja je naglašena u sporazumu, kažu diplomati.

Iranski dužnosnik rekao je u četvrtak da su ostala dva do tri teška pitanja koja se trebaju razriješiti i da Teheran sada zahtijeva promjenu redoslijeda kako bi se sporazum trebao provesti.

Rekao je da je Iran želio da se na dnevni red stavi pitanje odustajanja od naftnih sankcija i da bi Teheran taj potez trebao verificirati izvozom nafte i primanjem petrodolara putem bankovnog sustava – što je radikalan preokret ključnog koraka u pomno pregovaranom nizu događaja.

Sam Khamnei, koji ima posljednju riječ kad se radi o nuklearnim pitanjima, imao je čvrste, ali nejasne komentare o pregovorima koje su u četvrtak citirali državni mediji.

“Naučni proces u nuklearnom polju povezan je s našim budućim potrebama, i ako odustanemo od toga, hoće li nam iko pomoći u budućnosti?”, rekao je.

Iran je također rekao da želi garancije da nijedan budući američki predsjednik nikad neće napustiti nuklearni sporazum.

Nestrpljenje Zapada

Podvlačeći iranske brige, bivši američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u srijedu da ako Washington pristane na novi sporazum i ako republikanci ponovno preuzmu vlast, da će “poderati bilo kakav novi iranski nuklearni sporazum prvi dan.”

Evropski pregovarači iz Francuske, Britanije i Njemačke privremeno su napustili pregovore s uvjerenjem da su pregovori otišli daleko koliko su mogli i da je sada na SAD-u i Iranu da se dogovore o neriješenim pitanjima.

Koordinator pregovora, Enrique Mora iz Evropske unije, sastao se s najvažnijim iranskim pregovaračem Alijem Bagherijem u četvrtak nakon sastanka s glavnim ruskim izaslanikom Mihailom Uljanovim u utorak i srijedu.

S malo znakova napretka, Francuska je izrazila nestrpljenje zapadnih sila, koje su davno upozoravale da vrijeme curi jer će iranski nuklearni napredak uskoro biti takav da se na njega sporazum neće moći odnositi.

“Blizu smo sporazuma, no prilika se zatvara”, rekla je novinarima na dnevnom brifingu glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Anne-Claire Legendre.

Izvor: Agencije