Indija tvrdi da je slučajno ispalila projektil na Pakistan

Indija je saopćila da je projektil kojim je ove sedmice pogodila Pakistan ispalila slučajno ‘uslijed tehničkog kvara’.

Indija je navela da se kvar, koji je uzrokovao ispaljivanje projektila, dogodio prilikom rutinske kontrole (Reuters)

Indija je u petak saopćila da je projektil kojim je ove sedmice pogodila Pakistan ispalila slučajno “uslijed tehničkog kvara”,  iznijevši tako svoju verziju priče nakon što je Pakistan pozvao njenog izaslanika na konsultacije.

Indija je navela da se kvar, koji je uzrokovao ispaljivanje projektila, dogodio prilikom rutinske kontrole, prenosi Hina.

“Dana 9. marta 2022, tokom rutinskog procesa održavanja, tehnički je kvar doveo do slučajnog ispaljivanja projektila”, navelo je u svom saopćenju indijsko ministarstvo odbrane.

“Saznali smo da je projektil pao na područje Pakistana. Iako duboko žalimo zbog ovog incidenta, veliko nam je olakšanje to što nitko nije stradao”, dodaje se u saopćenju.

Navedeno je također da je indijska vlada o ovome “zauzela ozbiljan stav i naredila istragu na visokom nivou”.

‘Kritična situacija’

Visoki pakistanski sigurnosni dužnosnik rekao je za Reuters, pod uvjetom da ostane anoniman, da je incident podigao uzbunu i da je mogao eskalirati u “kritičnu situaciju”.

“Njihova objava da je riječ o projektilu bila je vrlo nonšalantna. Što to govori o njihovim sigurnosnim mehanizmima i tehničkoj stručnosti za rukovanje tim vrlo opasnim oružjem?”, upitao se pakistanski dužnosnik.

“Međunarodna zajednica mora povesti računa o tome”, dodao je.

Vojni su stručnjaci već upozoravali na opasnost od nesreća ili pogrešnih proračuna koji se mogu dogoditi ovim susjednim nuklearno naoružanim zemljama koje su vodile tri rata i brojne manje oružane sukobe, najčešće zbog spora oko Kašmira.

Posljednjih mjeseci te su se napetosti smanjile, no ovaj je incident, možda prvi takav, sada pokrenuo pitanja o sigurnosnim mehanizmima.

Izvor: Agencije