Februarska inflacija u SAD-a 7,9 posto, najviša od 1982.

To je najveće ubrzanje stope rasta potrošačkih cijena od januara 1982. godine, kada se američka ekonomija suočila sa usponom inflacije i smanjenjem ekonomskog rasta.

Cijene hrane su porasle za 1,0 posto u odnosu na januar (EPA)

Inflacija u Sjedinjenim Državama je porasla za 7,9 posto u februaru na godišnjem nivou, objavila je Kancelarija za statistiku Ministarstva rada, prenosi Tanjug.

To je najveće ubrzanje stope rasta potrošačkih cijena od januara 1982. godine, kada se američka ekonomija suočila sa dvostrukom prijetnjom – usponom inflacije i smanjenjem ekonomskog rasta, izvještava CNBC.

Na mjesečnom nivou, rast potrošačkih cijena u februaru je iznosio 0,8 procenata.

Porasle cijene hrane

Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dow jones predviđali su da će opšta inflacija porasti za 7,8 procenata međugodišnje, a mjesečna za 0,7 posto.

Cijene hrane su porasle za 1,0 posto u odnosu na januar, dok su cijene energije predvodile s poskupljenjem od 3,5 procenata i doprinjele sa oko jednom trećinom u ukupnom rastu inflacije.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete volatilne cijene hrane i energije, porasla je za 6,4 posto međugodišnje, što je njen najviši nivo od avgusta 1982. Na mjesečnom nivou, bazna inflacija je zabilježila rast od 0,5 procenata.

Izvor: Agencije