EU pokrenuo istragu o Googleu i Facebooku

Evropska komisija pokrenula je istragu kako bi utvrdila krše li Facebook i Google propise o ravnopravnom natjecanju na tržištu usluga internetskog oglašavanja.

Google
Istraga će se usredotočiti na 'Jedi Blue', dogovor Facebooka i Google iz 2018. godine (EPA)

Evropska komisija pokrenula je u petak istragu kako bi utvrdila krše li Facebook i Google propise o ravnopravnom natjecanju na tržištu usluga internetskog oglašavanja.

Istraga će se usredotočiti na “Jedi Blue”, dogovor Facebooka i Google iz 2018. godine, koji možda ograničava konkurenciju Googleovom programu Open Bidding na tržištu digitalnog oglašavanja, na štetu izdavača i potrošača, prenosi Hina.

Google programom “Open Bidding” organizira licitacije oglasnog prostora koje izdavačima garantiraju najvišu moguću cijenu

Meta pak prikazuje digitalne oglase i, preko Meta Audience Networka, zastupa na licitacijama izdavače.

“Google i Meta možda su ‘Jedi Blue’ sporazumom ciljali tehnologiju koja bi konkurirala Googleovom ‘Open Biddingu’, nastojeći je oslabiti i isključiti sa tržišta prikazivanja oglasa na internetskim stranicama i aplikacijama izdavača”, kaže izvršna potpredsjednica EK-a Margrethe Vestager.

Sumnje da ograničavaju konkurenciju

Britanski regulator također istražuje “Jedi Blue”, pa je Komisija saopćila da namjerava blisko sarađivati s britanskim kolegama.

Google i Meta otklanjaju sumnje da možda ograničavaju konkurenciju.

“Posrijedi je javno dostupan sporazum koji podržava konkurenciju i omogućuje Facebook Audience Networku [FAN], ali i desecima drugih kompanija, sudjelovanje u našem programu ‘Open Bidding'”, saopćili su iz Googlea.

“Metin ugovor s Googleom o licitiranju [oglasa] nije isključiv i zajedno s drugim sličnim sporazumima koje smo sklopili s ostalim platformama za licitiranje ojačao je konkurenciju u segmentu oglašavanja”, saopćili su iz Mete.

Izvor: Agencije