Biden: Nastavljamo raditi na ekonomskom pritisku na Putina

Washington će, zajedno s članicama Grupe sedam i Evropskom unijom, ukinuti trgovinske povlastice Moskvi zbog napada na Ukrajinu, kazao je predsjednik SAD-a.

Amerika će slati novac, hranu i pomoć Ukrajini te otvoriti vrata za ukrajinske izbjeglice, kazao je Joe Biden (EPA)

Sjedinjene Američke Države, zajedno s članicama Grupe sedam (G7) i Evropskom unijom, ukinut će trgovinske povlastice Rusiji zbog napada na Ukrajinu, izjavio je u petak predsjednik SAD-a Joe Biden.

“Dok [ruski predsjednik Vladimir] Putin nastavlja nemilosrdni napad, SAD i saveznici, partneri nastavljaju raditi na ekonomskom pritisku na Putina i daljoj izolaciji Rusije na globalnoj sceni. Kasnije u toku dana, zajedno s NATO saveznicima, G7, kao i EU-om, izdat ćemo zajedničko saopćenje u kojem ćemo objaviti nekoliko novih koraka kojim ćemo pritisnuti Putina i smatrati ga još više odgovornim za njegovu agresiju na Ukrajinu”, kazao jeon, prenosi Tanjug.

Ova odluka otvara put za uvođenje tarifa na širok spektar ruske robe.

Podrška predsjedniku iz Kongresa

U Sjedinjenim Američkim Državama je za ukidanje statusa “trajnih normalnih trgovinskih odnosa” (PNTR) Rusiji potrebna saglasnost Kongresa, ali zastupnici u oba doma i sa obje strane političkog koridora već su signalizirali podršku, rekla su ranije dva američka zvaničnika za Reuters.

Biden dodaje da to znači da će SAD zabraniti uvoz alkohola, morske hrane, kao što su vodka i kavijar, iz Rusije te dijamanata.

Također je rekao da će Amerika slati novac, hranu i pomoć Ukrajini, kao i da će otvoriti vrata za ukrajinske izbjeglice.

“Razgovarao sam s predsjednikom Ukrajine [Volodimirom] Zelenskim. Narod SAD-a čvrsto stoji uz narod Ukrajine. Kao što sam ranije rekao, nećemo ratovati s Rusijom, jer bi rat NATO-a i Rusije bio treći svjetski rat”, kazao je Biden.

Izvor: Agencije