U strahu od sankcija: Imućni Rusi prebacuju novac u Dubai

Ujedinjeni Arapski Emirati su 2018. godine uveli program ‘zlatnih viza’, koji investitorima i ostalim profesionalcima nudi 10-godišnju dozvolu boravka.

Dubai je vrlo popularno turističko odredište za Ruse već dugi niz godina (EPA)

Imućni Rusi zaokupljeni su prebacivanjem barem dijela svog bogatstva iz Evrope u Dubai, kako bi zaštitili svoju imovinu od sve strožih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, doznaje se u četvrtak iz finansijskih i pravnih izvora.

Dubai, finansijsko i poslovno središte poznato po odsustvu stroge regulative, kako navodi Reuters, već je dugo poznat kao magnet za svjetske ultrabogataše, a odbijanje Ujedinjenih Arapskih Emirata da zauzme stranu između Zapada i Moskve bio je signal Rusima da će tamo njihov novac biti siguran, prenosi Hina.

UAE se prilikom glasanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda suzdržao od osude ruske invazije na Ukrajinu.

‘Zgodno mjesto za biznis’

Emirati, koji su posljednjih godina produbili veze s Rusijom, nisu uveli sankcije po uzoru na Zapad, niti je centralna banka UAE-a izdala naputke vezane uz sankcije SAD-a i evropskih saveznika.

U svakom slučaju, imućni Rusi koji su trenutno u Londonu i Švicarskoj pokušavaju prebaciti svoje bogatstvo na sigurno, rekao je bankar u velikoj švicarskoj privatnoj banci.

Potvrdio je to i advokat u Dubaiju, koji je kazao da je njegova firma primila upite ruskih pojedinaca i kompanija kako brzo mogu prebaciti “značajna sredstva” vrijedna više stotina miliona dolara u tu arapsku državu.

“UAE je zgodno mjesto [za biznis] – udaljen tek nekoliko sati leta i bez regulatora koji je u dosluhu sa zapadnim regulatornim tijelima”, rekao je investicijski menadžer.

Ruski klijenti sa računima u privatnim bankama, otkrio je jedan bankar, otvaraju račune u područnom uredu iste banke u UAE-u, dok neki drugi otvaraju račune u lokalnim bankama.

Kupovina brojnih nekretnina

Također nastoje novac uložiti u, primjerice, nekretnine te fondove koji ne otkrivaju informacije o vlasništvu.

Dubai je i vrlo popularno turističko odredište za Ruse već dugi niz godina i na samom je vrhu po broju posjeta i broju kupaca nekretnina.

UAE je 2018. godine uveo program “zlatnih viza”, koji investitorima i ostalim profesionalcima nudi 10-godišnju dozvolu boravka.

Ured za medije, Ministarstvo vanjskih poslova i centralna banka UAE-a nisu odgovorili na upit koliko ruskog novca se trenutno slijeva u Dubai.

Za sada nema nikakvih indikacija da bi se rusko bogatstvo koje priteče u Dubai moglo naći na udaru sankcija Zapada, no postoji rizik da se institucijama koje primaju ruski novac sroza ugled, posebno nakon što su brojne multinacionalne kompanije prekinule veze s Moskvom.

Izvor: Agencije