Ukrajinski ministar: Nema napretka po pitanju prekida vatre

Turska je domaćin ministrima vanjskih poslova Rusije i Ukrajine na njihovom prvom sastanku otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu (desno) i ukrajinski ministr vanjskih poslova Dmitrij Kuleba (lijevo) u Antaliji u Turskoj (Anadolija)

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u četvrtak kako u razgovorima s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom nije postignut napredak po pitanju prekida vatre radi evakuacije civila, objavio je Reuters.

Govoreći nakon razgovora s ruskim ministrom u turskoj Antaliji, Kuleba je rekao da je najteža situacija u ukrajinskom gradu Mariupolju, a da Lavrov nije predan rješenju za humanitarni koridor u tom gradu.

Kuleba je naglasio da je Ukrajina spremna za diplomatiju, no da je spremna i odbraniti se.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je kako se čini da će Rusija nastaviti svoju ofenzivu i da traži predaju Kijeva koju neće dobiti.

Kuleba je rekao da je njegov dojam sa sastanka bio da Rusija u ovom trenutku nije spremna uspostaviti primirje nakon invazije na Ukrajinu.

Lavrov ima drukčiji dojam o tome što ministri vanjskih poslova rade u krizi, dodao je.

Lavrov je izjavio u četvrtak na odvojenoj konferenciji za novinare nakon razgovora s ukrajinskim kolegom da se Zapad ponaša opasno zbog Ukrajine i da ruska “vojna operacija” tamo ide prema planu.

Lavrov je, kako prenosi Hina, pozivajući se na Reuters, rekao da Zapad stvara opasnu situaciju u regiji koja će potrajati dugi niz godina te da oni koji su isporučivali oružje Ukrajini i tamošnjim plaćenicima trebaju shvatiti opasnost onoga što rade.

Turska je domaćin ministrima vanjskih poslova Rusije i Ukrajine na njihovom prvom sastanku otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji ojačava napore medijacije od početka krize, ocijenio je ranije u srijedu da “Turska može istovremeno razgovarati i s Ukrajinom i s Rusijom”.

“Radimo na tome da se izbjegne da se kriza pretvori u tragediju”, naglasio je.

‘Ograničena očekivanja’

Kuleba je u još u srijedu u video snimci na Facebooku rekao da će učiniti sve kako bi pregovori u Turskoj bili što je moguće učinkovitiji, istovremeno rekavši kako ima “ograničena očekivanja”.

“Nemam velike nade ali napravit ćemo sve kako bismo izvukli maksimum”, rekao je, dodajući da će “sve ovisiti o instrukcijama koje je Lavrov dobio prije susreta”.

Atmosfera prije razgovora bila je prilično napeta, a ukrajinski ministar nazvao je nedavno za CNN svog ruskog kolegu “savremenim Ribbentropom”, referirajući se na Hitlerovog ministra u Drugom svjetskom ratu.

Putovanjem u Antaliju Lavrov je prvi puta izašao iz Rusije od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara.

Turska, članica NATO-a, saveznica je Ukrajine ali želi održati i odnose s Rusijom o kojoj uveliko ovisi kada se radi o turizmu i opskrbi pšenicom i energentima.

Pregovori u Antaliji došli su dan nakon što je Rusija u srijedu rekla da je postignut “napredak” u njenim pregovorima s Ukrajinom.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova također je rekla da cilj Rusije nije srušiti ukrajinsku vladu.

Analitičari su međutim vrlo oprezni, nakon što je dvosedmični rat već protjerao dva miliona Ukrajinaca izvan granica njihove zemlje.

“Svaki napor može biti od pomoći ali ne vjerujem da treba očekivati neki proboj” u pregovorima, rekao je za agenciju France presse Aaron Stein, direktor programa za Bliski istok u Foreign Policy Research Institute.

“Da bi se došlo do sporazuma, dvije strane moraju biti spremne na bolne kompromise”, upozorio je i Berk Esen s Njemačkog instituta za međunarodna pitanja i sigurnost.

Bilo bi doista iznenađujuće da Erdogan organizacijom razgovora u Antaliji postigne uspjeh, ocjenjuju analitičari.

U posredništvo su se uključili i drugi političari poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i izraelskog premijera Naftalija Bennetta. Bez rezultata, zasad.

Izvor: Agencije