SAD: Rusija možda koristi ‘glupe bombe’

Washington ima indikacije da ruska vojska u napadu na Ukrajinu koristi tzv. “glupe”, odnosno nenavođene bombe koje uvelike povećavaju rizik od promašaja zadane mete.

Imamo indikacije da Rusi dijelom bacaju glupe bombe", kazao je anonimno novinarima američki dužnosnik (EPA)

Washington ima indikacije da ruska vojska u napadu na Ukrajinu koristi tzv. “glupe”, odnosno nenavođene bombe koje uvelike povećavaju rizik od promašaja zadane mete, a London navodi da je Moska potvrdila upotrebu razornog termobaričnog oružja, prenosi Hina.

“Imamo indikacije da Rusi dijelom bacaju glupe bombe”, kazao je anonimno novinarima američki dužnosnik, dodajući da SAD vidi da ruske snage nanose “sve veću štetu civilnoj infrastrukturi” te da raste broj civilnih žrtava.

Ukrajina je jučer optužila Rusiju za granatiranje dječje bolnice u opkoljenom Mariopolju.

Najmanje 1170 civila ubijeno je u Mariupolju od početka ruske invazije prema ukrajinskim vlastima.

Reuters nije uspio nezavisno verificirati te brojke.

Rusija tvrdi da ne gađa civile

Rusija tvrdi da ne gađa civile, već da precizno gađa samo vojne mete,

Američki dužnosnik odbio je reći koliko je nenavođenih bombi bacila Rusija, dok je istaknuo kako ne zna je li bolnica gađana nenavođenim bombama.

Velika Britanija ja pak poručila kako je rusko ministarstvo odbrane potvrdilo da vojska koristi raketni sistem TOS-1A koji ispaljuje termobaričke projektile.

“Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je korištenje sistema TOS-1A u Ukrajini”, objavio je London na Twitteru.

Termobarično oružje, poznato je i kao aerosolna bomba, ima dvije faze djelovanja i katastrofalne učinke na ljude.

Moguće intenziviranje napada na Ukrajinu

Čelnici američkih obavještajnih agencija izjavili su da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao intenzivirati napad na Ukrajinu uprkos vojnim neuspjesima i ekonomskim poteškoćama koje su rezultat međunarodnih sankcija, što će dovesti do “sljedećih nekoliko ružnih sedmica”.

Američke obavještajne službe procjenjuju da je u invaziji poginulo između dvije i četiri hiljade ruskih vojnika.

Ruske snage više nemaju na raspolaganju više stotina vozila, dok u invaziji na Ukrajinu sudjeluje više od 90 posto borbenih snaga koje su prethodno bile stacionirane blizu ukrajinske granice, kazao je američki dužnosnik.

Dužnosnik je također kazao da su ruske snage napredovale prema ukrajinskom gradu Harkovu na istoku Ukrajine. Čini se da se to poklapa s izjavama gradonačelnika Harkova da su se ruske snage pregrupirale, dok je situaciju opisao kao vrlo napetu.

Izvor: Agencije