Rusija više neće sudjelovati u Vijeću Evrope

Paneuropska organizacija, koju čini 47 zemalja, sankcionirala je Rusiju i 2014. godine, nakon aneksije Krima.

Vijeće Evrope je krajem prošlog mjeseca suspendirvalo učešće ruskih diplomata i zastupnika u njenim glavnim tijelima (EPA)

Vijeće Evrope je krajem prošlog mjeseca suspendovalo sudjelovanje ruskih diplomata i zastupnika u glavnim tijelima te paneuropske organizacije. Rusija više neće sudjelovati u Vijeću Evrope, citirala je u četvrtak novinska agencija Tass rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je u saopćenju ustvrdilo kako zemlje NATO-a i Evropske unije potkopavaju evropsko tijelo osmišljeno da podržava ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju.

Vijeće Evrope odlučilo je 25. februara suspendirati sudjelovanje ruskih diplomata i zastupnika u glavnim tijelima te paneuropske organizacije, a odluka je stupila na snagu odmah, kao odgovor na rusku oružanu invaziju Ukrajine.

‘Odmah prekinuti pokolj u Ukrajini’

“U skladu sa Statutom Vijeća Evrope, Odbor ministara odlučio je suspendirati pravo na predstavljanje Ruskoj Federaciji u Odboru ministara i u Parlamentarnoj skupštini, s trenutnim učinkom, kao rezultat oružanog napada Ruske Federacije na Ukrajinu”, objavljeno je tada u saopćenju.

Odluka je značila da Rusija ostaje članica Vijeća Evrope jer “suspenzija nije konačna već privremena mjera, čime se ostavljaju otvorenima komunikacijski kanali”.

Vijeće Evrope pozvalo je tu zemlju da “odmah” prekine “pokolj” u Ukrajini.

Vijeće Evrope ima 47 država članica, među kojima su Rusija i Ukrajina.

Vijeće Evrope je sankcioniralo Rusiju i 2014. godine, nakon aneksije Krima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada