Plin veći problem za Evropu nego nafta

Sudionici panela na konferenciji CERAWeek u Houstonu upozorili su da će nabavka ukapljenog plina biti teška zadaća.

Cijene plina počele su snažno rasti na evropskim tržištima još prošle godine (EPA)

Eskalacija energetske krize možda izaziva veće probleme na evropskom tržištu plina, zbog ovisnosti kontinenta o Rusiji, nego u uvozu nafte, smatraju čelnici u energetskoj industriji, objavio je Reuters.

Cijene plina počele su snažno rasti na evropskim tržištima još prošle godine, potaknute valom potražnje koji je pokrenuo oporavak ekonomnije od pandemijske krize, posebno u Aziji, i niskim zalihama u pojedinim evropskim zemljama.

Rusija ima najviše dokazanih rezervi prirodnog plina u svijetu i isporučivala je oko 651,3 miliona kubnih metara plina dnevno, od čega gotovo 90 posto u Evropu. Polovina evropskih pošiljki odlazila je u Njemačku, Italiju, Francusku i Bjelorusiju.

Prošle godine, kako navodi Reuters, a prenosi Hina, ruske su kompanije dodatno otežale situaciju na evropskom tržištu smanjenim isporukama u očekivanju dozvole za plinovod Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti pošiljke ruskog plina u Njemačkoj.

Teška zadača za EU

Nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem februara Berlin je zaustavio projekt, a EU je najavila da do 2030. želi biti neovisan o ruskom plinu. Evropske zemlje sada pokušavaju nabaviti ukapljeni plin ponajprije iz SAD-a, Alžira i Katara.

Sudionici panela na konferenciji CERAWeek u Houstonu upozorili su da će nabavka ukapljenog plina biti teška zadaća.

“Jednostavno nema dodatnog LNG-a koji bi ušao u mrežu, riješio manjak plina i podmirio potrebe Europe u idućoj godini – a u Aziji je bilo hladno i Azija nema alternativu”, rekao je Michael Smith, osnivač i izvršni direktor Freeport LNG.

Cijene prirodnog plina u SAD-u kontinuirano su rasle u terminskim ugovorima, ali su na nivou od 4,525 dolara za milion britanskih termalnih jedinica daleko niže nego u Aziji gdje iznose 38,97 dolara i u Evropi gdje su dostigle 48 dolara.

“Jasno je da problem Evrope zapravo nestašica plina, a ne nafte”, rekao je na konferenciji ministar za naftu Ekvatorijalne Gvineje Gabriel Obiang Lima.

Gotovo kompletan američki izvoz LNG-a, oko 356,8 miliona kubnih metara dnevno, trenutno je usmjeren u Evropu i Aziju.

Evropa ipak nema dovoljno terminala za ukapljivanje i uplinjavanje, a njihova gradnja traje godinama. Nakon nekoliko godina razvoja gradnja novih pogona posustala je u posljednje tri godine.

Andrew Walker, potpredsjednik Chenierea, najvećeg izvoznika američkog LNG-a, rekao je da kriza u Evropi otkriva potrebu za većim brojem dugoročnih ugovora o nabavci kako bi se osigurala pouzdana opskrba u prijelazu na obnovljive izvore energije.

Kupci su prije dvije godine zazirali od dugoročnih ugovora jer su cijene plina tada bile na historijski niskim nivoima, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada