Mediji: Turski dronovi kao adut ukrajinske vojske

Ukrajina je od početka ruske invazije koristila turske dronove, gađajući kolone opskrbnih kamiona i tenkova, što ostavlja dojam da Rusi nemaju potpunu kontrolu nad ukrajinskim zračnim prostorom, piše ‘Liberation’.

Ruski tenkovi uništeni u regiji Sumi (Reuters)

Postoje navodi da Ukrajina ima dvadesetak dronova tipa Bayraktar TB2, koji kombiniraju visoke performanse i niske troškove, što je ujedno snažan adut koji Turskoj omogućuje da pojača svoj diplomatski utjecaj, prema francuskim novinama Liberation.

Liberation navodi, u izvještaju svoje dopisnice iz Istanbula Anne-Sophie Faivre Le Cadre, da se ti dronovi, koji se smatraju draguljem turske vojne industrije, i danas nalaze u centru pažnje u ratu u Ukrajini.

Dopisnica lista je ovaj dron opisala kao vrlo konkurentan, objasnivši da se svaki prodaje za oko pet miliona dolara (4,6 miliona eura), u usporedbi sa 20 miliona dolara (18,3 miliona eura) koliko je potrebno izdvojiti za američki dron.

Ističe da ova letjelica privlači sve veći interes na međunarodnoj sceni, napominjući da ga do sada koristi već devet zemalja, dok je 16 drugih podnijelo zahtjeve za njihovu nabavku.

Dopisnica pojašnjava da je Ukrajina od početka rata koristila ovo oružje, gađajući kolone ruskih opskrbnih kamiona i tenkova, što je ostavljalo dojam da Rusi nemaju potpunu kontrolu nad ukrajinskim zračnim prostorom, kao što se pričalo.

Izvoz oružja vrijedan 3,2 milijarde dolara

U tom kontekstu, citirala je turskog vojnog analitičara i stručnjaka Arda Mevlutoglua, koji je rekao da je Turska desetljećima radila, u sklopu napora u antiterorističkim operacijama, na razvoju domaće vojne industrije.

Ističe da je Ankara danas u stanju proizvoditi dronove koji su u skladu sa standardima Sjevernoatlantskog saveza po nižoj cijeni od izraelskih ili američkih dronova.

Za razliku od izraelskih dronova, koji nisu korišteni u vrlo intenzivnim sukobima, prema riječima dopisnice, turski dronovi su dokazali efikasnost u žestokim sukobima u Ukrajini, gdje gađaju ruske konvoje, a prije toga i u Azerbejdžanu, Libiji i drugim mjestima tokom posljednjih godina.

Dopisnica dodaje da postoji još jedna velika prednost ovih dronova, u odnosu na američke ili izraelske, a to je da turske vlasti ne nameću ograničenja niti preduvjete onima koji traže nabavku tih letjelica.

No, najveća pobjeda turskih dronova i dalje su ekonomski i politički doprinos koji oni pružaju Turskoj, u svjetlu ozbiljne ekonomske krize i slabljenja vrijednosti nacionalne valute.

Prema procjeni Evropskog vijeća za međunarodne odnose (EFCR), dronovi su Turskoj donijeli zaradu od najmanje 700 miliona dolara (643 miliona eura), što je značajno doprinijelo izvozu u turskom sektoru odbrambene industrije, koji je prošle godine dosegao dodatnih 3,2 milijarde dolara (2,9 milijardi eura).

Vojnim ugovorima pridružuje i ekonomske ugovore

EFCR kaže da su ove letjelice unijele novu dinamiku u ionako složene regije, kao i da su ugrozili odnose Turske s velikim silama, poput Alžira i Rusije, što je stvorilo komplikacije za NATO i za zapadne multilateralne inicijative.

Dopisnica lista Liberation u tekstu citira riječi francuskog savjetnika i istraživača Emilea Bouviera, koji je rekao da su “turski dronovi postali glavni izvor utjecaja Ankare, ali su, također, izvor meke moći koja je posvećena povećanju diplomatskog utjecaja Turske”.

“Ankara često svojim vojnim ugovorima može pridružiti i ekonomske ugovore, što je nedavno viđeno u Ukrajini ili Poljskoj. Prema tome, dronovi se koriste kao sredstvo za poboljšanje ekonomskih odnosa.”

Dopisnica zaključuje da se ove letjelice koriste i za jačanje turskih sfera utjecaja, skrećući pažnju da su naišli na dobar odjek u mnogim afričkim zemljama, posebno među zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Turska je, naprimjer, ojačala svoje strateške odnose s Etiopijom i Marokom, a to su dvije države koje imaju značajnu geopolitičku težinu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada