Konzervativac novi predsjednik Južne Koreje

Yoon, kandidat Partije narodne moći koja je glavna desničarska opoziciona stranka, osvojio je  48,59 posto glasova, a njegov protivnik Lee iz Demokratske stranke 47,79 posto

Pobjeda Yoona predstavlja povratak opozicione stranke koja je doživjela poraz 2017. godine (EPA)

Konzervativac Yoon Suk Yeol, nekada glavni tužilac, izabran je u četvrtak za predsjednika Južne Koreje, tijesnom pobjedom nad kandidatom vladajuće stranke Lee Jae-myugom, saopćeno je u Seulu, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Yoon, kandidat Partije narodne moći koja je glavna desničarska opoziciona stranka, osvojio je  48,59 posto glasova, a njegov protivnik iz Demokratske stranke 47,79 posto, javila je tamošnja agencija Yonhap prve rezultate predsjedničkih izbora.

U Južnom Koreji predviđen je samo jedan krug izbora.

Veliki odziv birača

Pobjeda Yoona predstavlja povratak opozicione stranke koja je doživjela poraz 2017. godine, smjenom i hapšenjem tadašnje predsjednice Park Geun-hye iz te stranke, koja je optužena za zloupotrebu položaja.

Odziv birača je bio veliki, 77,1 posto, što svjedoči o velikom interesovanju građana uprkos kampanji obilježenoj skandalima, verbalnim napadima i neuvjerljivom debatom dva kandidata koja nisu previše popularna.

Južnokorejski mediji su izbore nazvali „biranjem između dva gubitnika“.

Izvor: Agencije