ISIL potvrdio smrt svog vođe i izabrao novog

Američke specijalne snage ubile su vođu grupe Islamska država Irak i Levant Abu Ibrahima Al-hashemija Al-Quraishija u napadu na sjeverozapadu Sirije.

Smrt 45-godišnjeg Quraishija bio je još jedan težak udarac ISIL-u (Al Jazeera/Arhiva)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) potvrdila je u četvrtak smrt svog vođe Abu Ibrahima Al-hashemija Al-Quraishija i za novog vođu izabrala Abu Al-Hassana Al-hashemija Al-Quraishija.

Američke specijalne snage ubile su vođu grupe u napadu na sjeverozapadu Sirije, objavio je američki predsjednik Joe Biden u februaru, prenosi Fena.

Smrt 45-godišnjeg Quraishija bio je još jedan težak udarac ISIL-u dvije godine nakon što je grupa sunitskih muslimana izgubila dugogodišnjeg vođu Abu Bakra al-Baghdadija u sličnom napadu 2019. godine.

Quraishi vodio je ISIL iz sjene

Quraishi je vodio ISIL iz sjene nešto više od dvije godine prije nego što je ubijen tokom napada američkih snaga na kuću u sjevernoj Siriji.

Američka vojska izvela je  operaciju u kojoj je ubijen Quraishi, za kojeg američki zvaničnici kažu da se raznio – ubivši članove vlastite porodice.

Ovaj 45-godišnji Iračanin bio je važan vođa u prethodnici ISIL-a, Islamskoj državi Irak – ogranku mreže Al-Kaida – ubrzo nakon američke invazije kojom je svrgnut irački vođa Saddam Husein 2003. godine.

Quraishi je imenovan za vođu ISIL-a ubrzo nakon što se njegov prethodnik Baghdadi raznio tokom američke operacije 2019. godine u Siriji.

Izvor: Agencije