Iran pozvao SAD da odustane od ‘neprihvatljivih prijedloga’

SAD su davale nerazumne ponude i vršile neopravdani pritisak da se brzo postigne sporazum, kaže iranski sigurnosni zvaničnik.

Iran, između ostalog, želi garancije da nijedan budući predsjednik SAD-a neće ponovo odustati od nuklearnog sporazuma (AP)

Iran je pozvao Sjedinjene Američke Države  da odustanu od “neprihvatljivih prijedloga u razgovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama”, dok su ruski zahtjevi za garancijama Washingtona otežali napore za postizanje sporazuma, prenosi Reuters.

Sporazum iz 2015. godine kojim su ukinute sankcije Iranu u zamjenu za ograničavanje njegovog nuklearnog programa bio je na ivici obnavljanja nakon 11 mjeseci pregovora sve dok Rusija prošle sedmice nije predstavila novu prepreku zahtijevajući od SAD-a pisane garancije da sankcije Zapada zbog njenog napada na Ukrajinu neće utjecati na njenu trgovinu sa Iranom, navela je britanska agencija, prenosi Tanjug.

Iranski sigurnosni zvaničnik Ali Shamkhani, sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, koji donosi odluke u razgovorima u Beču i izvještava vrhovnog lidera Alija Khameneja, naveo je na Twitteru da u odsustvu političke odluke SAD-a razgovori postaju svakim trenom sve komplikovaniji.

“SAD su davale nerazumne ponude i vršile neopravdani pritisak da se brzo postigne sporazum što pokazuje da Washington nije zainteresovan za čvrst sporazum”, naveo je Shamkhani u tvitu.

Iran zahtijeva garancije SAD-a

Odsustvo političke odluke SAD-a čini razgovore komplikovanijim iz sata u sat, dodao je on.

Predsjednik Irana Ebrahim Raisi rekao je da Iran neće odustati ni od jedne od svojih crvenih linija u razgovorima u Beču.

“Vlada je energično nastavila sa ukidanjem sankcija u pregovorima u Beču”, dodao je on..

Iran je, također, naveo da želi garancije da nijedan budući predsjednik SAD-a neće ponovo odustati od nuklearnog sporazuma.

Izvor: Agencije