Harris: Provesti istragu o ponašanju Rusije tokom invazije na Ukrajinu

Potpredsjednica SAD-a je izjavila da je SAD isporučio Poljskoj raketne sisteme Patriot i poručila da je Washington spreman braniti svaki pedalj teritorije NATO-a.

Kamala Harris je izrazila ogorčenje zbog bombardiranja porodilišta i scena evakuacije trudnica, kao i drugih napada na civile (EPA)

Trebala bi biti provedena istraga o ponašanju Rusije u ratu u Ukrajini, izjavila je u četvrtak potpredsjednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Harris i osudila “zločine nezamislivih razmjera”.

“Apsolutno treba postojati istraga i svi je trebamo nadgledati… Nemam sumnje da su oči svijeta uprte u ovaj rat i šta je Rusija uradila u pogledu ove agresije i ovih zločina”, rekla je ona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim predsjednikom Andrejem Dudom u Varšavi, Harris je izrazila ogorčenje zbog bombardiranja porodilišta u srijedu i scena evakuacije trudnica, kao i drugih napada na civile, prenosi AP.

Isporuka raketnih sistema Patriot

Harris je izjavila da je SAD isporučio Poljskoj raketne sisteme Patriot i poručila da je Washington spreman braniti svaki pedalj teritorije NATO-a.

Najavila je da će SAD dati još 50 miliona dolara za humanitarnu pomoć Ukrajini.

Harris je, tokom sastanka s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim, pohvalila poljski narod zbog pokazane velikodušnosti, pošto je ta zemlja primila više od milion izbjeglica od kako je Rusija počela invaziju na Ukrajinu.

“Gledala sam ili čitala o radu običnih ljudi koji rade izuzetne stvari i zato vam prenosim zahvalnost američkog naroda”, kazala je Harris.

Izvor: Agencije