Erdogan razgovarao s Bidenom: Turska traži rješenje rusko-ukrajinske krize

Predsjednici dvije zemlje razgovarali su telefonom o regionalnim događanjima, uključujući napad Rusije na Ukrajinu, te o odnosima Turske i SAD-a.

Recep Tayyip Erdogan je prenio Joeu Bidenu da je došlo vrijeme da se ukinu sve sankcije prema Turskoj u području odbrambene industrije (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obavio je u četvrtak telefonski razgovor s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

U saopćenju iz Direkcije za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako su Erdogan i Biden razgovarali o regionalnim događanjima, uključujući napad Rusije na Ukrajinu, te o odnosima Turske i SAD-a, prenosi Anadolija.

Erdogan je kazao kako nastavljaju s naporima za postizanje političkog rješenja između Rusije i Ukrajine te istaknuo da je važno da Turska može razgovarati s obje strane i biti u poziciji zemlje koja će olakšati napore u traženju rješenja u slučaju da se kriza produbi.

Zatraženo ukidanje sankcija Turskoj

Ističući važnost prilike da ministri vanjskih poslova Rusije i Ukrajine, zahvaljujući kanalu povjerenja koji je otvorila Turska, imaju priliku direktno razgovarati jedni s drugima ranije u četvrtak u Antaliji, Erdogan je naglasio da je čak i organizacija susreta pobjeda diplomatije sama po sebi.

Erdogan je tokom razgovora prenio Bidenu kako očekuje da će zahtjev Turske, koji uključuje kupovinu 40 novih aviona iz SAD-a i modernizaciju postojećih aviona tipa F-16, biti finaliziran što je prije moguće.

Erdogan je prenio američkom predsjedniku da je odavno došlo vrijeme da se ukinu sve sankcije prema Turskoj u području odbrambene industrije.

Izvor: Agencije