Erdogan će danas telefonski razgovarati s Bidenom

Turski predsjednik je kritizirao međunarodne organizacije zbog nedostatnog poduzimanju akcija oko ratnih zona, posebno Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Erdogan je jučer izjavio da ta zemlja odbacuje sve poteze koji liče na lov na vještice protiv ruskog naroda, umjetnosti, učenjaka ili umjetnika (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarat će danas telefonom sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom, javlja Anadolija.

Prema saopćenju Direkcije za komunikacije Turske, Erdogan će danas u 18.30 po lokalnom vremenu, odnosno u 16:30 po srednjoevropskom vremenu, imati telefonski razgovor sa američkim predsjednikom Bidenom.

Erdogan je jučer izjavio da ta zemlja odbacuje sve poteze koji liče na lov na vještice protiv ruskog naroda, umjetnosti, učenjaka ili umjetnika.

“Kao što ne bismo napustili Ukrajinu, ne prihvatamo ni prakse slične lovu na vještice protiv ruskog naroda, književnosti, studenata ili umjetnika“, rekao je on u obraćanju Klubu zastupnika vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u Velikoj narodnoj skupštini Turske.

Kritika međunarodnih organizacija

Turski predsjednik je također kritizirao međunarodne organizacije zbog nedostatnog poduzimanju akcija oko ratnih zona, posebno Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine i Turske također će danas održati sastanak u južnom turskom ljetovalištu Antaliji, a Erdogan je istakao da Ankara ulaže velike diplomatske napore da okonča rat u Ukrajini.

Rekao je da se nada da će sastanak u Turskoj otvoriti vrata za trajni prekid vatre u Ukrajini.

Izvor: Agencije