Civilno društvo upozorava: Biden mora zaštititi ruski pristup internetu

Grupe civilnog društva upozoravaju da bi štetan pristup internetu izolirao disidente i ojačao Kremlj.

Twitter Inc., Meta Inc. i BBC su među stranicama blokiranim u Rusiji nakon invazije Ukrajine (Reuters)

Grupe civilnog društva pozivaju Bidenovu administraciju da zaštiti pružatelje internetskih usluga u Rusiji od sankcija, upozoravajući da bi štetan pristup internetu izolirao disidente i ojačao Kremlj.

Sankcije potiču egzodus internetskih tvrtki iz Rusije, kao što su Cogent Inc. i Lumen Technologies Inc., napisale su grupe uključujući Centar za demokraciju i tehnologiju, koji prima sredstva od mnogih tehnoloških divova. Microsoft Corp. i NetScout Systems, Inc. također su zaustavili veći dio svog poslovanja sa sjedištem u Rusiji, navodeći sankcije.

Kako bi sačuvao pristup internetu u Rusiji, Ured za kontrolu strane imovine trebao bi službeno ovlastiti američke usluge, softver i hardver nužan za internet, napisale su grupe. Slične odredbe donesene su u prošlim kampanjama sankcija u Iranu, Kubi i Siriji. Fondacija Wikimedia, Access Now i Odbor za zaštitu novinara bili su među 41 grupom koja je potpisala pismo.

“Ovim djelovanjem, OFAC i američka vlada postavili su presedan: u javnom je interesu osigurati da pristup digitalnim platformama i modernim komunikacijskim tehnologijama bude, i ostane, bez utjecaja sankcija”, stoji u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Joeu Bidenu.

Virtualne privatne mreže

Ne samo da bi mrežna ograničenja dodatno izolirala disidente, nego bi ojačala sve više cenzurirani ruski internet i medijski aparat, nastavlja se u pismu. Twitter Inc., Meta Inc. i BBC su među stranicama blokiranim u Rusiji nakon invazije Ukrajine. Ukupno je u zemlji od 24. februara blokirano gotovo 150 stranica s vijestima, prema Top10VPN.com.

Za sada se Rusi okreću virtualnim privatnim mrežama ili VPN-ovima, svojevrsnom softveru za šifriranje koji se koristi za zaobilaženje cenzure sadržaja. Psiphon, usluga koju je financirala američka vlada, doživjela je porast broja dnevnih korisnika gotovo šest puta od invazije.

Slični skokovi u korištenju Psiphona primijećeni su nakon što je kubanska vlada blokirala mnoge stranice tokom demonstracija prošle godine. Usluga je također popularna u Mijanmaru i Iranu, gdje je internet vrlo ograničen.

Kako mnoge tvrtke vagaju svoju budućnost u Rusiji, ključno je da SAD uskoro objavi jasnije smjernice za sankcije za tehnološke tvrtke, “umjesto da čekaju dok pojedinci u Rusiji ne budu odsječeni od ovih vitalnih usluga”, stoji u pismu.

Izvor: Agencije