Australske obavještajne službe: Rusko približavanje Kini povećava rizik od sukoba između velikih sila

Rizik od sukoba između velikih sila povećao otkako je Rusija napala Ukrajinu, kaže šef australske obavještajne službe.

Ruski predsjednik Vladimir Putin (lijevo) i njegov kineski kolega Xi Jinping (Reuters)

Šef australske obavještajne službe rekao je da se razvilo ”zabrinjavajuće novo strateško približavanje između Pekinga i Moskve”, a da se rizik od sukoba između velikih sila povećao otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Andrew Shearer, glavni direktor Ureda nacionalne obavještajne službe, rekao je da kineski predsjednik Xi Jinping očito planira dominirati indo-pacifičkom regijom i koristiti je kao bazu da preuzme poziciju Sjedinjenih Američkih Država kao vodeće svjetske sile.

“Morat ćemo raditi još više na održavanju liberalnog karaktera poretka utemeljenog na pravilima u Evropi i ovdje u indo-pacifičkoj regiji”, rekao je Shearer na konferenciji koju je organizirao Australian Financial Review, prenosi Reuters.

Prema Sheareru, kineski predsjednik radi na poboljšanju sposobnosti svoje zemlje kako bi pretekao Sjedinjene Američke Države i postao vodeća svjetska sila.

Shearer je rekao da će geopolitički rizik biti usredotočen na tehnologiju, uključujući korištenje kibernetičkih napada, “pa bi Australija trebala ojačati svoju kibernetičku odbranu, s tim da se ne zatvori za trgovinu i razmjenu informacija”.

Dodao je da je njegovoj zemlji potrebna otvorena ekonomija kako bi mogla finansirati povećanje izdataka na koje se vlada obavezala, pojašnjavajući da ekonomija i sigurnost ne trebaju ići jedno na račun drugog.

Mogućnost sukoba između velikih sila

Od ruske invazije na Ukrajinu, koju je Moskva opisala kao specijalnu vojnu operaciju, australski obavještajni dužnosnici uvidjeli su da je “sukob između velikih sila, nažalost, postao bliža mogućnost nego prije”.

Kremlj je objavio da je cilj “specijalne operacije” razoružati Ukrajinu i smijeniti čelnike koje naziva neonacistima, dok Ukrajina i Zapad kažu da je to neutemeljen izgovor za invaziju na Ukrajinu, koja je izazvala strah od šireg sukoba u Evropi.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je novinarima u srijedu da nije upoznat s Shearerovim komentarima.

No, dodao je kako bi Shearer trebao posvetiti više pažnje na “ignoriranje australske predanosti neširenju oružja” kao rezultat trilateralnog sporazuma AUKUS koji će Australiji osigurati podmornice na nuklearni pogon.

Prema trilateralnom sigurnosnom sporazumu sklopljenom prošle godine, Australija će izgraditi najmanje osam podmornica na nuklearni pogon koristeći američku i britansku tehnologiju.

“To je ono što je uistinu zabrinjavajuće za našu regiju”, dodao je glasnogovornik.

Izvor: Agencije