Sve dublji jaz među republikancima zbog Trumpa

Neki članovi su na tapetu sopstvene partije otkako su kritikovali Trumpove tvrdnje da su izbori 2020. pokradeni.

Bivši američki predsjednik Donald Trump pod optužbama da je ohrabrivao pristalice da upadnu u Kongres 6. januara 2021. (EPA)

Podjele u američkoj Republikanskoj stranci zbog bivšeg predsjednika Donalda Trumpa dodatno su produbljene, pošto su pojedini senatori kritikovali odluku Republikanskog nacionalnog komiteta (RNC) da javno ukori članove Kongresa iz te stranke, Liz Cheney i Adama Kinzingera.

Cheney i Kinzinger su na tapetu sopstvene partije otkako su kritikovali Trumpove tvrdnje da su izbori 2020. pokradeni, a dodatno su kritikovani jer su tvrdili da je bivši predsjednik ohrabrivao pristalice da upadnu u Kongres 6. januara 2021.

Oni su glasali za Trumpov opoziv u Predstavničkom domu zbog upada u Kongres.

Istraga o upadu na Capitol

RNC je, kako piše Glas Amerike, kritikovao Cheney i Kinzinger, članove kongresnog Odbora za istragu o upadu na Capitol, ocijenivši da “učestvuju u progonu običnih građana, učesnika legitimnog političkog diskursa”.

Kongresni odbor istražuje planiranje napada na Kongres i ulogu Trumpa i njegovih saradnika u tome i u istrazi je već izdao nekoliko obavezujućih poziva za svjedočenje bivšim Trumpovim saradnicima.

Jaz u stranci se produbio pošto su neki senatori kritikovali odluku RNC, prenosi agencija Beta.

“Tradicionalno, nacionalni komiteti naše partije podržavaju sve članove, bez obzira na njihove stavove o određenim pitanjima. Ovdje je, međutim, pitanje da li je zadatak Republikanskog nacionalnog komiteta da proziva članove koji imaju drugačije mišljenje? To nije posao RNC”, rekao je lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell.

McConnell je upad na Capitol opisao kao “nasilnu pobunu” sa ciljem da se spriječi mirna tranzicija vlasti. Međutim, McConnell je u Senatu glasao za Trump bude oslobođen u procesu njegovog drugog opoziva.

Republikanski glasači različito o 6. januaru

Sa druge strane, predstavnica u Kongresu Elise Stefanik, pravdala je odluku Republikanskog nacionalnog komiteta rekavši da “RNC ima pravo da preduzme bilo koji korak”.

“Na kraju će vam suditi glasači u vašim izbornim distriktima. Vrlo brzo ćemo saznati njihov stav na ovogodišnjim kongresnim izborima”, rekla je Stefanik.

Trumpova uloga u stranci bit će jedno od glavnih pitanja na predstojećim kongresnim izborima, na kojima će republikanci pokušati da osvoje većinu u Predstavničkom domu i Senatu.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da se republikanski glasači različito odnose prema događanjima 6. januara prošle godine.

Anketa iz decembra 2021. koju su sproveli NPR, PBS i Merist pokazuju da 45 posto republikanaca upad u Kongres vidi kao politički protest, dok ga 89 posto demokrata vidi kao pobunu protiv vlade.

U neredima na Kapitolu poginulo je pet osoba.

Izvor: Agencije