Stoltenberg: Vrata NATO-a su otvorena za sve

NATO nikada nije prisiljavao nijednu zemlju da uđe u alijansu. Mi poštujemo kada zemlje odluče da se pridruže, ali i kada odluče da se ne pridruže, kaže generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg: Svrha NATO-a je očuvanje mira (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su vrata za ulazak novih članica uvijek otvorena za sve zemlje koje ispunjavaju standarde alijanse i da treba poštovati slobodnu volju suverenih država da odluče o tom pitanju.

Stoltenberg je za televiziju Vesti rekao da eventualni dokument o neširenju NATO-a na istok, na čemu Rusija stalno insistira, nikada nije potpisan, prenosi agencija Beta.

“NATO nikada nije prisiljavao nijednu zemlju da uđe u alijansu. Sve je u poštovanju slobodne volje suverenih država. Mi poštujemo kada zemlje odluče da se pridruže, kao Poljska ili neke druge zemlje nakon Hladnog rata, ali također poštujemo i kada zemlje odluče da nam se ne pridruže”, kazao je Stoltenberg.

Naveo je da NATO “snažno podržava i poštuje” odluke zemalja poput Srbije da ne uđu u alijansu.

“To je suverena nezavisna odluka Srbije i NATO je apsolutno poštuje, kao što uvažava odluke Švedske i Finske koje su nam bliski partneri, ali nisu ušle u NATO. Ne želimo da uđemo u sferu utjecaja kada velike sile odlučuju šta će njihovi mali susjedi da učine. Svaka zemlja u Evropi ima pravo da odluči o svom putu”, rekao je Stoltenberg.

‘Svrha NATO-a je očuvanje mira’

On je kazao da je NATO snažno angažovan na pronalaženju političkog rješenja ukrajinske krize i da nije kasno za očuvanje mira.

“Mi vidimo iz dana u dan da se ruske snage sve više gomilaju na granici (sa Ukrajinom). Predstavili smo konkretne prijedloge u pisanim dokumentima Rusiji, navodeći da smo spremni da pričamo o kontroli naoružanja, mjerama za transparentne vojne aktivnosti, projektile i mnoge druge probleme”, rekao je Stoltenberg.

Na pitanje šta bi bio glavni okidač da se odmah aktiviraju vojne snage alijanse, Stoltenberg je rekao da je NATO “odbrambeni savez” i da je način na koji čuva mir obaveza odbrane svakog saveznika ako je napadnut.

“Svrha NATO-a je očuvanje mira. Uloga NATO-a nije da provocira konflikt, već da ga spriječi. Uvijek tražimo političko rješenje. Mi vjerujemo da, bez obzira koliko smo jaki, uvijek možemo da započnemo politički dijalog. To smo radili mnogo puta i spremni smo ponovo”, naveo je Stoltenberg.

Izvor: Agencije