Slovenija: Sindikati traže povećanje plaća u javnom sektoru

Pregovarački tim traži od Vlade da poveća sve plate u javnom sektoru za šest klasa, što bi bilo koliko i plate ljekara i stomatologa.

Procijenjeni finansijski učinak sporazuma, koji je Vlada parafirala sa ljekarima i stomatolozima, iznosi 113,5 miliona eura (EPA)

Vlada Slovenije bi mogla ponuditi povećanje vrijednosti platnog razreda uposlenim za tri posto ili prilagođavanje inflaciji. Inače, porastom plata ljekara, Vlada je prekinula platne odnose, javlja Anadolija.

Pregovaračke grupe sindikata javnog sektora očekuju vladinu stranu za zajedničkim stolom u ponedjeljak, jer su sindikalisti u drugim sektorima skočili na noge nakon povećanja plata ljekarima. Odnosi plata su, navode, urušeni.

Sada će dvije pregovaračke grupe sindikata javnog sektora reći Vladi šta sindikalisti očekuju od ostalih državnih službenika.

Sindikalisti žele prije svega isti tretman kao ljekari i stomatolozi. Pregovarački tim traži od Vlade da poveća sve plate u javnom sektoru za šest klasa, što bi bilo koliko i plate ljekara i stomatologa.

Vrijednost platnih razreda nepromijenjena

Međutim, vrlo je vjerovatno da će zahtjevi uključivati ​​i podizanje vrijednosti najnižih platnih razreda na nivo minimalne plate, kako niko ne bi bio smješten u platni razred ispod minimalne plate. Prema podacima Ministarstva javne uprave, krajem prošle godine u Sloveniji je bilo nešto manje od 190.000 državnih službenika.

U slovenskoj javnosti se sada vodi rasprava koliko je Vlada spremna ponuditi? Prema nekim informacijama, Vlada bi mogla ponuditi povećanje vrijednosti platnog razreda za tri posto za cijeli javni sektor ili uskladiti sve plate sa inflacijom.

Vrijednost platnih razreda ostala je nepromijenjena od 2012. godine. Za neke zdravstvene i socijalne profesije, Vlada je ponudila povećanje plata od četiri do osam posto, ali mnoge profesije su izuzete od toga. Tu spadaju, na primjer, laboratorijsko osoblje, radiološki inženjeri i neke od najslabije plaćenih profesija.

Još se ne zna koliko bi povećanje plata bilo opterećenje za državni budžet. Procijenjeni finansijski učinak sporazuma, koji je Vlada parafirala sa ljekarima i stomatolozima, iznosi 113,5 miliona eura.

Izvor: Agencije