Parlament Slovačke odobrio odbrambeni vojni sporazum sa SAD-om

Sporazum dozvoljava američkoj vojsci da koristi dvije slovačke zračne baze tokom 10 godina, dok će Slovačka, članica NATO-a, dobiti 100 miliona dolara od SAD-a za njihovu modernizaciju.

Vlada je podržala potpisivanje sporazuma, za koji je navela da će 'značajno poboljšati našu sigurnost' (EPA)

Parlament Slovačke odobrio je u srijedu odbrambeni vojni sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Sporazum o saradnji u oblasti odbrane usvojen je sa 79 glasova za prema 60 protiv u Parlamentu od 150 poslanika, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Kako se navodi, ovaj sporazum dozvoljava američkoj vojsci da koristi dvije slovačke zračne baze tokom 10 godina, dok će Slovačka, članica NATO-a, dobiti 100 miliona dolara od SAD-a za njihovu modernizaciju.

Sporazum su u Washingtonu 3. februara potpisali američki državni sekretar Antony Blinken i slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ, a ostalo je još da ga ratificira predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova.

Protivljenje i protesti opozicije

Vlada premijera Eduarda Hegera podržala je potpisivanje sporazuma, za koji je naveo da će “značajno poboljšati našu sigurnost”.

Opozicija se protivi ovom sporazumu i tvrdi da bi on mogao kompromitirati suverenitet zemlje te omogućiti trajno prisustvo američkih trupa na teritoriji Slovačke.

Hiljade građana okupilo se ispred zgrade Parlamenta u momentu dok su zastupnici raspravljali o sporazumu.

S druge strane, slovačka i američka vlada su odbacile te optužbe.

“Ništa u današnjem sporazumu ne ukazuje na stvaranje stalnih američkih baza ili prisustvo trupa u Slovačkoj, a sporazum u potpunosti poštuje suverenitet i zakone Slovačke”, rekao je Blinken tokom ceremonije potpisivanja u State Departmentu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada