Sirijska opozicija odbacila prijedlog UN-a o faznim pregovorima

Posljednja runda pregovora o Siriji pod okriljem Ujedinjenih naroda završena je u oktobru bez napretka.

Politička opozicija u egzilu nije uspjela za više od deset godina rata ujediniti svoje redove (EPA)

Komitet za pregovore, koji predstavlja veliki dio sirijske opozicije, odbacio je “fazni” pristup koji je predložio specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda u Siriji za unapređenje pregovora s vlastima u Damasku poslije 11. godine sukoba.

Komitet je to saopćio poslije sastanka nekoliko opozicionih grupa održanog proteklog vikenda u Kataru, prenosi Beta.

Sastanak je održan u pokušaju da opozicija ujedini napore protiv predsjednika Sirije Bashara al-Assada, koji sada kontrolira dvije trećine zemlje.

Posljednja runda pregovora bez napretka

Oslabljena unutrašnjim sukobima i vojnim porazima na terenu, politička opozicija u egzilu nije uspjela za više od deset godina rata ujediniti svoje redove kako bi se predstavila kao kredibilna alternativa vlasti.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Geir Pedersen predložio je krajem 2021. godine pristup po etapama u pregovorima s vlastima.

Komitet je naveo da odbija taj mehanizam po etapama, koji ne vodi do pune primjene Rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN-a s ciljem postizanja političke tranzicije u zemlji.

Prema toj rezoluciji, koja je usvojena 2015. godine, predviđa se, između ostalog, revizija Ustava i održavanje izbora pod nadzorom UN-a.

Posljednja runda pregovora pod okriljem UN-a završena je u oktobru bez napretka.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada