Litvanija će tražiti trajno stacioniranje američkih vojnika

Predsjednik Gitanas Nauseda kaže da će zatražiti od SAD-a da trajno stacioniraju vojnike u toj baltičkoj zemlji zemlji kako bi pomogli u jačanju sigurnosti.

Od 2019. godine SAD je rasporedio borbene grupe od oko 500 vojnika i opreme u Litvaniji (EPA)

Litvanija će zatražiti od Sjedinjenih Američkih Država da trajno stacioniraju vojnike u zemlji, kako bi pomogli u jačanju sigurnosti, izjavio je u srijedu predsjednik baltičke zemlje.

Od 2019. godine SAD je rasporedio borbene grupe od oko 500 vojnika i opreme u Litvaniji, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Naravno da ćemo razgovarati sa SAD-om kako bismo bili sigurni da će američke snage trajno biti u Litvaniji. To bi bio najbolji podsticaj sigurnosti i odvraćanja koje bi NATO mogao pružiti ne samo Litvaniji, nego i cijeloj regiji”, rekao je predsjednik Gitanas Nauseda na konferenciji za novinare.

Njemački kancelar Olaf Scholz sugerirao je u nedjelju da je spreman rasporediti dodatne vojnike u Litvaniju, kako bi ojačao istočno krilo NATO-a, u odgovoru na gomilanje ruske vojske blizu granice s Ukrajinom.

Strah od ruskog napaada na Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države već su naredile raspoređivanje otprilike 3.000 dodatnih vojnika za jačanje NATO-a u Poljskoj i Rumuniji, kao odgovor na strahove od ruske invazije na bivšu sovjetsku republiku.

Spremni smo učiniti sve što je potrebno da ojačamo borbenu grupaciju u Litvaniji koju predvodi Njemačka, rekao je Scholz.

Kancelar je kazao da će o tome razgovarati sa šefovima triju baltičkih država, koji će ga posjetiti u Berlinu u četvrtak.

Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu, na koju je izvršila invaziju 2014. godine i anektirala Krim.

Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi, među kojima i obećanje da se Ukrajina nikada neće moći pridružiti NATO-u.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada