Moskva: Naći ćemo kupce plina i ako ne proradi Sjeverni tok 2

Američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je da Sjevernog toka 2, koji je već položen po dnu Baltičkog mora, ali još nije pušten u rad, “neće biti” u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine.

Sjeverni tok 2 je izvozni plinovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje iz Rusije u Evropu (Reuters)

Pod pretpostavkom da plinovod Sjeverni tok 2 ne bude pušten u rad, Rusija će naći druge kupce za taj plin, rekao je u intervjuu za RIA Novosti stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov, prenosi Hina.

Američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je da Sjevernog toka 2, koji je već položen po dnu Baltičkog mora, ali još nije pušten u rad, “neće biti” u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine.

Odgovarajući na tu izjavu, Čižov je rekao da je pokretanje Sjevernog toka 2 “potrebno prvenstveno evropskim potrošačima, a ne čak i samoj Rusiji”.

“Naći ćemo gdje i kako prodati plin, ako hipotetski zamislimo da neće biti Sjevernog toka 2”, rekao je Čižov.

Ranije je izjavio da Rusija, odnosno Gazprom, nije dužan povećati izvoz plina u Evropsku uniju. Napomenuo je da Rusija već isporučuje dodatne količine, iako ne u mjeri u kojoj to želi Brisel.

Sjeverni tok 2 je izvozni plinovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje iz Rusije u Evropu. Polaganje cijevi je završeno, ali plinovod ne može proraditi bez certifikacije, koja je obustavljena.

Kada njemački regulator donese nacrt odluke o certifikaciji, bit će potrebno mišljenje Evropske komisije koja namjerava donijeti zaključak nakon konsultacija s Ukrajinom.

Optužbe Rusiji da je izazvala energetsku krizu

U međuvremenu, cijene plina na evropskom tržištu višestruko su porasle u odnosu na prošlogodišnje ljeto. Vlasti evropskih zemalja više puta su optuživale Rusiju da je izazvala energetsku krizu. Rusi, s druge strane, kažu da su Briselu nudili nastavak saradnje u obliku dugoročnih ugovora, ali je Evropska komisija insistirala na tržišnim cijenama, što je dovelo do krize.

Gazprom je u utorak objavio da je cijena njegovog plina u decembru iznosila 517,8 dolara, u odnosu na 156,6 dolara u decembru 2020. Prosječna cijena za cijelu prošlu godinu bila je 272,8 dolara.

Te cijene višestruko su niže od berzovnih. Tako je 21. decembra prošle godine berzovna cijena plina u Evropi prvi put u historiji premašila je 2000 dolara za hiljadu kubnih metara, na valu nadolazećeg hladnog vremena i nenormalno niskih rezervi u evropskim podzemnim skladištima.

No, idućih dana cijena se korigirala s obzirom na zatopljenje, pojačanu proizvodnju struje iz vjetroelektrana i povećanog broja tankera koji prevoze ukapljeni prirodni plin LNG iz SAD-a u Evropu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada