U Rumuniju stigli američki vojnici

SAD šalje blizu 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju kako bi zaštitile istočnu Evropu od potencijalnog prelijevanja ukrajinske krize.

Prvih 100 američkih vojnika nalazi se u Rumuniji i bave se logistikom, kaže rumunski ministar odbrane (EPA - Ilustracija)

Prve američke snage stigle su u Rumuniju kao pojačanje NATO saveznicima na istočnom krilu, nakon gomilanja ruske vojske na ukrajinskoj granici, rekao je rumunski ministar odbrane Vasile Dincu.

SAD šalje blizu 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju kako bi zaštitile istočnu Evropu od potencijalnog prelijevanja ukrajinske krize, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pentagon je rekao da će premjestiti eskadrilu Stryker od oko 1.000 američkih vojnika iz Vilsecka u Njemačkoj u Rumuniju. U Poljsku su vojnici počeli stizati u subotu.

Dincu je rekao novinarima kako se prvih 100 američkih vojnika nalazi u Rumuniji i bave se logistikom.

Jačanje odbrane

“Amerikanci su stigli”, rekao je.  “Više od 100 američkih specijaliziranih vojnika priprema se zajedno s našim stručnjacima za logistiku, što znači da neće proći mnogo vremena prije nego što stigne ostatak vojnika”, dodao je.

SAD trenutno ima oko 900 vojnika u zemlji, članici NATO-a od 2004. u kojoj se nalazi i odbrambeni sistem od balističkih projektila, neki kao dio snaga NATO-a, a neki pod zasebnim bilateralnim aranžmanima.

Francuska je rekla kako također planira poslati vojnike u Rumuniju i ponudila je da bude vodeća država u budućoj misiji NATO-a, u kojoj bi moglo biti oko 1.000 vojnika iz raznih zemalja.

Odluka bi mogla biti donesena na sljedećem sastanku ministara odbrane NATO-a sredinom februara.

NATO razmatra dugoročnu vojnu poziciju u istočnoj Evropi kako bi ojačao svoju odbranu, izjavio je u ponedjeljak glavni sekretar Jens Stoltenberg. Savez trenutno ima snage koje rotira u istočnoj Evropi i izvan nje.

Izvor: Agencije