Trudeau traži prekid protesta stotina vozača kamiona, Ottawa paralizirana

Stotine vozača kamiona pretestuju zbog obavezne vakcinacije prilikom prelaska američko-kanadske granice.

Gradonačelnik Ottawe Jim Watson proglasio je vanredno stanje rekavši da su protesti 'van kontrole' (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau zatražio je prekid protesta stotina vozača kamiona koji je paralizirao glavni grad države.

“To mora prestat”, rekao je Trudeau tokom vanredne debate u Donjem domu po povratku u parlament nakon sedmodnevne izolacije zbog pozitivnog testa na COVID-19, prenijela je Fena.

“Ova pandemija predstavlja užasnu tegobu za sve Kanađane”, rekao je premijer, vidno frustriran zbog protesta koji su doveli Ottawu u stanje blokade već desetak dana.

“Ali Kanađani znaju da je način da ovo prevaziđu da slušaju glas nauke i da se oslanjaju jedni na druge”, dodao je on.

Obećao je podršku federalne vlade “sa svim resursima potrebnim pokrajini i gradu”, ne precizirajući koje mjere bi mogle biti uvedene.

Okončanje opsade

Gradonačelnik Ottawe Jim Watson ranije je pozvao federalnu vladu da pošalje dodatnih 1.800 policajaca i imenuje posrednika koji će raditi s demonstrantima na “okončanju ove opsade” koja je razbjesnila lokalno stanovništvo neprestanim trubljenjem i velikim isparavanjima dizela iz kamiona.

Watson je u nedjelju proglasio vanredno stanje u glavnom gradu, rekavši da su protesti “van kontrole”.

Demonstracije ‘Konvoja slobode’ počele su 9. januara u zapadnoj Kanadi kao protest vozača kamiona koji su krenuli izražavati svoju ljutnju i nezadovoljstvo zbog pravila obavezne vakcinacije prilikom prelaska američko-kanadske granice.

Od tada su prerasli u šire proteste protiv zdravstvenih ograničenja zbog pandemija COVID-19 i Trudeauove vlade.

Pošto je centar glavnog grada blokiran i preduzeća su prisiljena da zatvore urede, policija se našla na udaru kritika zbog dugotrajne krize.

Izvor: Agencije