SAD odobrio nadogradnju raketnog sistema na Tajvanu

Sjedinjene Države odobrile su potencijalnu prodaju 100 miliona dolara vrijedne opreme i usluga Tajvanu za održavanje i nadogradnju raketnog sistema Patriot.

Nadogradnja Patriota „poboljšala bi sigurnost“ i „pomogla u održavanju političke i vojne stabilnosti“ Tajvana i napretka u regiji (Arhiva)

Sjedinjene Države odobrile su potencijalnu prodaju 100 miliona dolara vrijedne opreme i usluga Tajvanu za održavanje i nadogradnju raketnog sistema Patriot, objavio je Pentagon, prenosi Hina.

U saopćenju američke Agencije za obrambenu suradnju (DSCA) stoji kako je ta institucija predala potrebnu dokumentaciju Kongresu nakon odobrenja State Departmenta za prodaju koju je zatražila tajvanska de facto ambasada u Washingtonu.

SAD, kao većina država, nema službene diplomatske odnose s Tajvanom, na koji Kina polaže pravo kao na svoj teritorij, no Washington je najveći saveznik Taipeija i pravno je zadužen za njegovu obranu.

Nadogradnja Patriota „poboljšala bi sigurnost“ i „pomogla u održavanju političke i vojne stabilnosti“ Tajvana i napretka u regiji, saopćila je DSCA.

Tajvan bi u posao ušao s tvrtkama Raytheon Technologies i Lockheed Martin, prenosi Reuters.

Kina osudila potencijalnu prodaju

Ministarstvo odbrane ostrvske države objavilo je da je odluka donesena tokom susreta iz 2019. s predstavnicima vlade bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je osudilo potencijalnu prodaju, naglasivši kako ona ozbiljno ugrožava  sigurnost i suverenitet Kine, najavivši mjere za održavanje svojih interesa.

Demokratski Tajvan duže od godine upozorava na prelete kineskih ratnih aviona u svojoj blizini, u njegovoj Zoni identifikacije zračne protuzračne odbrane (ADIZ). Kina se pak žali na prolazak zapadnih ratnih brodova kroz Tajvanski tjesnac.

To ostrvo su 1949. preuzeli su kineski nacionalisti Čang Kaj-šeka nakon poraza od Mao Zedongovih komunista u središnjoj Kini.

Od tada ima nezavisnu vladu, no Peking ga i dalje smatra dijelom svog teritorija, protivi se bilo kakvom službenom kontaktu Taipeija i međunarodne zajednice te ne odbacuje da će ga vojno osvojiti.

Izvor: Agencije