Njemačka: Kancelaru Scholzu i njegovoj vladi pada popularnost

Većina Nijemca nezadovoljna je radom nove socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja čiji rezultati su objavljeni u utorak.

Radom vlade na čelu s kancelarom Olafom Scholzom (SPD), koja je dužnost preuzela početkom decembra, zadovoljniji su birači SPD-a (74 posto) te stranke Zeleni (76 posto) (EPA)

Većina Nijemca nezadovoljna je radom nove socijaldemokratsko-zeleno-liberalne vlade, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja čiji rezultati su objavljeni u utorak.

Samo 30 posto ispitanih reklo je kako je zadovoljno radom koalicijske vlade koju sačinjavaju Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), stranka Zeleni te Liberalno-demokratska stranka (FDP).

Njih 64 posto je manje zadovoljno ili je u potpunosti nezadovoljno, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja što ga je za medijsku kuću RTL proveo institut Forsa, prenosi Hina.

U direktnom sučeljavanju političkih stranaka demokršćanska Unija CDU/CSU, s 27 posto, sada vodi ispred SPD-a, kojeg bi biralo 22 posto birača. Na parlamentarnim izborima krajem septembru prošle godine SPD je osvojio 25,7 a Unija 24,1 posto glasova.

Stranku Zeleni bi biralo 16, Alternativu za Njemačku (AfD) 10, liberale FDP-a 9 te stranku Ljevica šest posto birača.

Razlozi nezadovoljstva

Radom vlade na čelu s kancelarom Olafom Scholzom (SPD), koja je dužnost preuzela početkom decembra, zadovoljniji su birači SPD-a (74 posto) te stranke Zeleni (76 posto). Istodobno je samo 31 posto birača FDP-a zadovoljno dosadašnjim radom vlade.

Među glavne razloge nezadovoljstva izdvaja se neodređeni odnos prema krizi u Ukrajini, uz rastuću zabrinutost u vezi toga da je Rusija spremna na invaziju na tu zemlju. Berlin je osudio planove takve vrste, no na udaru je kritika jer je odbio poslati u Ukrajinu značajniju vojnu pomoć.

U ispitivanju je 23 posto ispitanih reklo da je zadovoljno vladinim odgovorom na krizu, dok je 67 posto nezadovoljno s njim. Birači SPD-a blagom većinom od 52 posto podupiru vladinu politiku prema Ukrajini, dok 46 posto ispitanih kaže da nije zadovoljno s njom.

Prema drugom ispitivanju javnog mnijenja sedmičnika Spiegel i popularnost kancelara Olafa Scholza pala je u posljednja dva mjeseca. Samo 22 posto ispitanih smatra da novi socijaldemokratski kancelar dobro obavlja svoj posao.

Prilikom preuzimanja dužnosti početkom decembra 49 posto ispitanih bilo je uvjereno da će Scholz dobro obavljati svoju kancelarsku dužnost.

Izvor: Agencije