Stoltenberg odbacio zahtjeve Rusije i Kine za zaustavljanje proširenja NATO-a

Prema međunarodnom pravu, svaka zemlja ima pravo dio saveza, rekao je generalni sekretar NATO-a, dodajući da je politika otvorenih vrata historijski uspjeh.

epa09706732 NATO Secretary General Jens Stoltenberg during a joint press conference at the end of a meeting at the NATO headquarters in Brussels, Belgium, 24 January 2022. The Finnish and Swedish foreign ministers are at NATO for talks on cooperations in the Baltic Sea. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbacio je u ponedjeljak zahtjeve Rusije i Kine za zaustavljanje procesa proširenja Alijanse.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom, Stoltenberg je zajedničku izjavu Rusije i Kine nazvao “pokušajem da se suverenim nacijama uskrati pravo na vlastite izbore”, prenosi Anadolija.

Stoltenbergove su primjedbe uslijedile nakon što se Kina prvi put pridružila Rusiji u protivljenju “daljnjem proširenju NATO-a”.

‘Politika otvorenih vrata historijski uspjeh’

Naglasio je da, prema međunarodnom pravu, svaka zemlja ima pravo “biti dio saveza ili ne”, dodajući da je NATO “politika otvorenih vrata historijski uspjeh”.

Stoltenberg je objasnio da je s poljskim predsjednikom razgovarao o nagomilavanju ruske vojske u i oko Ukrajine.

Rekao je da NATO očekuje da će 30.000 ruskih vojnika biti raspoređeno u Bjelorusiji, uz 100.000 vojnika koji su se okupili u Ukrajini i oko nje.

Dodao je da je Rusija odgodila svoju godišnju vježbu nuklearnih snaga, upozorivši da “NATO mora ostati na oprezu i spreman”, budući da je Rusija već ranije koristila “vojne vježbe kao pokriće za agresivne akcije”.

Zahvalio je SAD-u i drugim saveznicima NATO-a što su pojačali svoju prisutnost na istočnom krilu i rekao da vojni savez razmatra raspoređivanje dodatnih vojnika na jugoistočnom dijelu svoje teritorije.

Stoltenberg je naglasio je da je NATO spreman voditi dijalog s Rusijom s ciljem pronalaska političkog rješenja sukoba.

Savez povećavati prisutnost u istočnoj Evropi

NATO je počeo povećavati svoju prisutnost u istočnoj Evropi nakon ilegalne ruske aneksije Krima 2014. godine.

SAD je objavio prošle sedmice da će premjestiti 3.000 vojnika u Njemačku, Poljsku i Rumuniju.

Danska, Španija i Nizozemske nedavno su odlučile poslati više zračnih i pomorskih snaga u regije Baltika i Crnog mora.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada