NATO razmatra dugoročnu vojnu poziciju u istočnoj Evropi

Ako Rusija zaista želi manje NATO trupa blizu granica, dobijaju suprotno, poručio je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg: Postoji proces koji se trenutno odvija u NATO-u (EPA)

NATO razmatra dugoročnu vojnu poziciju u istočnoj Evropi kako bi ojačao svoju odbranu, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“Konačna odluka o tome nije donesena, ali postoji proces koji se trenutno odvija u NATO-u”, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako se navodi, očekuje se da će ministri odbrane NATO-a razgovarati o vojnom pojačanju na sljedećem sastanku 16. i 17. februara.

Zapadne vlade su pozvale Moskvu da povuče trupe sa ukrajinskih granica, posebno ukoliko Rusija želi da vidi manje raspoređivanja snaga u istočnim državama saveznicama NATO-a, dodaje Rojters.

“Ako Rusija zaista želi manje NATO trupa blizu granica, dobijaju suprotno”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andrzejom Dudom.

Njemačka u Litvaniju šalje dodatnih 350 vojnika

Njemačka će, u sklopu NATO-ove operacije poslati 350 dodatnih vojnika u Litvaniju, najavila je njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht.

“Njemačka šalje 350 dodatnih vojnika u borbenu grupu u Litvaniji”, izjavila je Lambrecht, dodavši da Njemačka “tako pojačava svoj doprinos snagama na istočnom krilu NATO-a i svojim saveznicima šalje jasan signal o svojoj odlučnosti” te im poručuje da “mogu računati” na Njemačku, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Njemačka predvodi operaciju NATO-a u Litvani, gdje je raspoređeno 500 njemačkih vojnika.

Britanija svojih 350 vojnika šalje u Poljsku

Britanski ministar odbrane Ben Wallace je objavio da će Britanija poslati dodatnih 350 vojnika u Poljsku.

Prošle je godine ta zemlja u Poljsku poslala 100 vojnika da bi joj pomogla u suočavanju s migrantskom krizom na granici s Bjelorusijom.

“Slanjem dodatnih 350 britanskih vojnika u Poljsku pokazujemo da možemo raditi zajedno te istovremeno šaljemo snažan signal da Britanija i Poljska stoje rame uz rame”, rekao je Wallace na konferenciji za novinare.

Vojno pojačanje u Evropi

Prvi američki vojnici, u okviru vojnog pojačanja za Evropu, stigli su 5. februara u Poljsku.

Avion sa vojnicima američke 82. zračno-desantne divizije sletio je na aerodrom Jasionka u blizini Rzeszowa, a u Poljskoj će biti raspoređeno ukupno 1.700 vojnika.

Američka vojna oprema počela je stizati u zemlju prošle sedmice, podsjeća britanska agencija.

Izvor: Agencije