Afrika dobija novu zdravstvenu organizaciju za kontinent

Nacrt kojim se utvrđuje novi plan odobrili su tokom vikenda šefovi država i vlada na samitu Afričke unije u glavnom etiopskom gradu Adis Abebi.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti nastojat će udružiti resurse afričkih država i koordinirati mjere kojima će se boriti protiv COVID-19 (EPA)

Članice Afričke unije složile su se u pogledu uspostavljanja nove zdravstvene organizacije na afričkom kontinentu u svjetlu reakcije na pandemiju korona virusa.

Nacrt kojim se utvrđuje novi plan odobrili su tokom vikenda šefovi država i vlada na samitu Afričke unije, održanom u glavnom etiopskom gradu Adis Abebi, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Koncept je prihvaćen“, rekao je John Nkengasong, šef Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Autonomija i široke ovlasti

Zdravstvena organizacija Afričke unije osigurat će temelje za novo tijelo, koje su nazvali Afrička služba za pripravnost i odgovor (APRA).

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti nastojat će udružiti resurse afričkih država i koordinirati mjere kojima će se boriti protiv COVID-19.

Nova organizacija imat će autonomnu strukturu, koja će joj dati široke ovlasti i omogućiti joj da o potezima direktno izvještava vlade afričkih država.

Jedna od glavnih zadataka organizacije bit će osmišljavanje akcijskog programa brzog odgovora na buduće pandemije, rekla je Olive Shishana, šefica komisije Afričke unije za COVID-19.

Smatra da finansiranje nove organizacije ne bi trebalo biti problematično.

Upitan broj oboljelih od COVID-19

Od početka pandemije korona virusa u Africi dokumentirano je 10,8 miliona slučajeva zaraze, no stručnjaci vjeruju da je stvarni broj puno veći, zbog brojnih neprijavljenih slučajeva na kontinentu na kojem živi 1,3 milijarde stanovnika.

Nkengasong je najavio da će se u predstojećim sedmicama pokrenuti nekoliko inicijativa u sklopu kojih će se mobilizirati mladi Afrikanci koji bi trebali pomoći u kampanjama vakcinacije.

Predviđeno je i učešće crkve i vjerskih grupa.

Izvor: Agencije