UN: ISIL je i dalje moćan u Iraku i Siriji

U opsežnom dokumentu Ujedinjenih naroda piše da nestabilnost ukazuje kako se ne može isključiti eventualni ponovni razvoj oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Centralnoj Aziji.

ISIL i dalje ostaje konstantna prijetnja na terenu (EPA - Ilustracija)

Samo dva dana nakon što je vođa oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) poginuo tokom američke operacije na sjeveru Sirije, u izveštaju Ujedinjenih naroda navodi se kako je daleko pobjeda nad tom grupom.

UN ocjenjuje da ISIL ostaje moćan sila u Iraku i Siriji, s rastućim prisustvom u Afganistanu i zapadnoj Africi, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN.

U izvještaju za period od šest mjeseci tokom 2021. godine koji su prije pogibije vođe ISIL-a Abu Ibrahima el-Hashimija el-Qurayshija sastavili eksperti UN-a za ISIL i mrežu Al-Kaida, navodi se kako ISIL možda još uvijek ima do 50 miliona dolara na raspolaganju.

Iako je ISIL i prije pogibije Qurayshija izgubio nekoliko važnih rukovodećih ljudi, i dalje ostaje konstantna prijetnja na terenu.

‘Teroristi uživaju veću slobodu’

U opsežnom dokumentu piše da nestabilnost u Iraku i Siriji ukazuje kako se ne može isključiti eventualni ponovni razvoj ISIL-a u Centralnoj Aziji, kao i da nema dokaza da talibani pokušavaju ograničiti aktivnosti stranih boraca u Afganistanu.

“Naprotiv, terorističke grupe tamo uživaju veću slobodu nego u bilo kom trenutku u novijoj historiji“, dodaju istraživači.

Opisujući situaciju u Iraku i Siriji, izvještaj navodi kako se procjenjuje da ISIL “ima izmedu 6.000 i 10.000 boraca u obje zemlje, gdje formira ćelije i obučava operativce za pokretanje napada“, često koristeci pustinjska skrovišta.

Analiza UN-a navodi da je ISIL u Iraku u drugoj polovini 2021. godine nastavio izvoditi napade, uključujući operacije tipa “napadni i bježi“, postavljati zasjede i tempirane bombe pored puta, posebno na dijelu teritorije sjeverno od Bagdada.

‘Uspavane’ ćeije u pustinji

Posmatrači UN-a procjenjuju da se ISIL obnavlja i na krajnjem zapadu Iraka, uključujući uporišta i tunele s mnogo “uspavanih“ ćelija i stotinama boraca u pustinji Anbar.

U izvještaju se opisuje kako vrh ISIL-a živi u dubokoj ilegali, pa je tako služba neimenovane vlade otkrila da Qurayshi “poduzima ekstremne mjere kako bi osigurao svoju bezbjednost i ne dozvoljava da se u njegovoj blizini koristi elektronika“.

Uprkos svim mjerama predostrožnosti, pronađen je u provinciji Idlib, gde je eliminiran, pa je sada ISIL ostao bez lidera, drugi put u posljednje dvije godine.

Izvor: Agencije