Stotine ljudi u Minneapolisu protestiralo zbog ubistva Afroamerikanca

Ubistvo Amira Lockea bilo je zadnje u nizu incidenata zbog kojih je policija u ovom američkom gradu pod povećalom.

Demonstranti su, između ostalog, tražili bezuvjetnu zabranu pretresa bez kucanja (EPA - Arhiva)

Stotine demonstranata izašlo je na ulice Minneapolisa tražeći pravdu za smrt 22-godišnjeg Afroamerikanca Amira Lockea, koji je početkom sedmice ubijen tokom policijske racije u vlastitom stanu.

Bučna, ali mirna masa, koja se okupila  tri dana nakon što je Lockea policija upucala na njegovom kauču, uzvikuje Lockeovo ime i slogan “nema pravde, nema mira”, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Dan nakon što je ubijen, policija je objavila videosnimak racije na kojem se vidi da Locke drži pištolj dok se šokirano pokušavao izvući iz deke na kauču nekoliko trenutaka prije nego što je ubijen.

Policija je saopćila da su policajci provodili pretres bez kucanja, koji ovlašćuje policiju da uđe na privatni posjed bez prethodnog upozoravanja stanara ili najave njihove prisutnosti.

Pretres je provođen u sklopu istrage ubistva koji su vodili detektivi susjedne policije stanice Saint Paul.

Ubistvo nenaoružanog Georgea Floyda

Locke nije naveden u nalogu za pretres, no policija Minneapolisa je saopćila da nije jasno kako je i je li on povezan s tom istragom.

U četvrtak je privremena šefica policije Minneapolisa Amelia Huffman rekla da ured okružnog tužioca pregledava snimke pretresa te da se na snimku incidenta čini da se vidi kako je Lockeov pištolj uperen prema policajcima kada su počeli pucati.

Demonstranti su rekli da Locke ima pravo posjedovati oružje u vlastitom domu i da mu nikada nije dana prilika da se razoruža u haotičnim trenucima kada je policija bez upozorenja upala u njegov stan.

Najmanje 500 demonstranata okupilo se u subotu na temperaturama ispod nule, tražeći bezuvjetnu zabranu pretresa bez kucanja te otpuštanje i hapšenje policajaca koji su sudjelovali u pucnjavi, ostavku gradonačelnika i šefa policije.

Niz govornika predvodio je publiku skandiranjem tražeći rasnu pravdu i osuđujući policijsko nasilje nad Afroamerikancima, koji su, kako su rekli organizatori, nerazmjerno bili meta žestokih i diskriminirajućih taktika provođenja zakona.

U petak je gradonačelnik Jacob Frey naredio moratorij na pretrese bez kucanja, dodajući da djeluje kako bi “osigurao sigurnost i javnosti i službenika dok se ne izradi nova politika”.

Ubistvo Lockea bilo je zadnje u nizu incidenata zbog kojih je policija u Minneapolisu pod povećalom.

Prije gotovo dvije godine nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda ubio je bijeli policajac, koji je klečao na Floydovom vratu više od devet minuta tokom hapšenja, a pod sumnjom da je pokušao koristiti lažnu novčanicu od 20 dolara.

‘Policija, nalog za pretres, lezi na zemlju…’

Bijes zbog Floydove smrti potaknuo je nacionalni pokret, koji je osudio policijsku brutalnost i pristranost u američkom krivičnom pravosudnom sistemu.

Na snimku Lockeova hapšenja vidi se kako policija otključava njegov stan ključem te ulaze i viču: “Policija, nalog za pretres, lezi na zemlju…”

Policajac tada udara nogom po kauču na kojem je Locke ležao i dok se Locke okreće, njegova ruka se pojavljuje ispod deke s pištoljem u ruci.

Gotovo odmah policija je ispalila najmanje tri hica.

Advokati Lockeove porodice rekli su da on nije imao kriminalnu historiju i da je legalno posjedovao vatreno oružje u trenutku smrti.

Izvor: Agencije