Predsjednik Senegala novi čelnik Afričke unije

Macky Sall, koji vodi Senegal od 2012. godine, nasljeđuje Felixa Tshisekedija, predsjednika DR Kongo, na jednogodišnji mandat.

Macky Sall: Suočavamo se s izazovima u održavanju mira i sigurnosti (EPA)

Predsjednik Senegala Macky Sall izabran je za novog predsjednika Afričke unije (AU).

Sall, koji vodi Senegal od 2012. godine, nasljeđuje Felixa Tshisekedija, predsjednika Demokratske Republike Kongo, na jednogodišnji mandat, prenosi Anadolija.

Izabran je na početku dvodnevnog samita AU-a u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, čiji će glavni fokus biti na rješavanju izazova s ​​kojima se kontinent suočava, uključujući trajne sukobe, porast vojnih udara i COVID-19 pandemija.

U inauguracijskom govoru Sall je rekao da je Afrika opterećena mnoštvom problema uprkos vrijednom napretku u posljednjih nekoliko desetljeća.

Razorne posljedice rata

“Suočavamo se s izazovima u održavanju mira i sigurnosti i ne možemo se odvratiti od razornih posljedica rata koji dovode do raspada društvene kohezije”, kazao je on.

Jedini način za naprijed je rješavanje temeljnih uzroka ovih problema i zajednički rad na njihovom rješavanju, naglasio je Sall.

Uprkos tome što je kontinent s više od milijardu ljudi, Afrika je i dalje nedovoljno zastupljena u Ujedinjenim narodima, Vijeću sigurnosti UN-a i drugim važnim globalnim institucijama, rekao je etiopski premijer Abiy Ahmed.

“Afrika bi trebala imati najmanje dva stalna mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a”, kazao je Ahmed.

Izvor: Agencije