Litvanija ublažava COVID ograničenja za dolazak turista

Turistima će biti potreban certifikat koji ukazuje na potpunu vakcinaciju, ili da je osoba prebovala COVID u zadnjih 180 dana, ili negativan test na korona virus.

Trenutno je Litvanija jedna od najotvorenijih zemalja u Evropi za međunarodne putnike (EPA)

Slijedeći preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Litvanija je odlučila ukinuti većinu ograničenja putovanja za građane Evropske unije i Evropske ekonomske zone (EEA).

Od 5. februara turistima će biti potreban certifikat koji ukazuje na potpunu vakcinaciju, ili da je osoba prebovala COVID u zadnjih 180 dana, ili nedavni negativan test na COVID da bi im se odobrio ulazak, saopćila je Nacionalna agencija za razvoj turizma Litvanije.

Trenutno je Litvanija jedna od najotvorenijih zemalja u Evropi za međunarodne putnike, prebnosi Fena.

Očekuje se da će ova odluka ubrzati oporavak turističkog sektora.

Prije pandemije sektor turizma činio je značajan dio ekonomije Litvanije, s ukupnim prometom od 977,8 miliona eura svake godine.

U 2019. godini zemlju je posjetilo skoro dva miliona turista.

Jedna od najotvorenijih zemalja

Sada je Litvanija konačno spremna poželjeti dobrodošlicu turistima, jer će od 5. februara turistima iz područja EU-a i EEA biti potreban certifikat koji pokazuje da je osoba ili potpuno vakcinisana, oporavila se od COVID-19 u roku od 180 dana ili ima svježe negativan COVID test.

Očekuje se da će manje ograničenja putovanja potaknuti turistički sektor zemlje ka bržem oporavku.

Odluka Vlade uslijedila je nakon nedavne preporuke WHO-a da ukine ili ublaži ograničenja putovanja, jer takve mjere mogu uzrokovati ekonomsku i društvenu štetu.

Trenutno je Litvanija jedna od najotvorenijih zemalja u Evropi za međunarodna putovanja.

Nedavne regulatorne promjene učinile su je savršenom destinacijom, posebno za putnike koji su u potpunosti vakcinisani ili su primili dopunsku vakcinu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada