Blinken na ministarskom sastanku Quad grupe

Osim američkog državnog sekretara, sastanku će prisustvovati kolege iz Indije i Japana, kako bi raspravljali o pomorskoj sigurnosati i saradnji u borbi protiv COVID-19.

Šef američke diplomatije će otputovati i na Fidži (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken otputovat će u Australiju naredne sedmice, na ministarski sastanak grupe Quad, kojeme će prisustvovati i njegove kolege iz Indije i Japana, kako bi raspravljali o pomorskoj sigurnosati i saradnji u borbi protiv COVID-19, saopćio je State Department.

Šef američke diplomatije također će otputovati na Fidži, u prvu posjetu jednog američkog državnog sekretara toj otočnoj zemlji nakon 1985. godine, kako bi razgovarao o “putevima napretka ka slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”, saopćio je State Department, koristeći termin američke administracije za azijsko-pacifičku regiju, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Kina nije spomenuta u saopćenju

Nakon Fidžija, Blinken će oputovati u Honolulu, na Havajima, gdje će 12. februara biti domaćin trilateralnog sastanka s kolegama iz Japana i Južne Koreje, na kojem će se raspravljati o “prijetnji sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa i ostalim aktuelnim globalnim izazovima”.

Kina nije spomenuta u saopćenju u kojem se objavljuje Blinkenova turneja, ali je Quad grupa usmjerena na suprotstavljanje rastućem utjecaju Pekinga.

Izvor: Agencije