Svečano otvorene Zimske olimpijske igre u Pekingu

Tradicionalni defile delegacija otvorili su predstavnici kolijevke Olimpijskih igara – delegacija Grčke, a nakon toga uslijedio je defile 91 delegacije prema alfabetu zemlje domaćina.

OI Peking 2022. je veličanstveno okupljanje globalne sportske javnosti s 2.900 sportista iz više od 90 zemalja i regija svijeta (Reuters)

Svečanom ceremonijom na veličanstvenom nacionalnom stadionu “Ptičije gnijezdo” u Pekingu zvanično su otvorene XXIV Zimske olimpijske igre, javlja Fena.

Tradicionalni defile delegacija otvorili su predstavnici kolijevke Olimpijskih igara – delegacija Grčke, a nakon toga uslijedio je defile 91 delegacije prema alfabetu zemlje domaćina.

Otvorenje je pratio veličanstven vatromet, kao i mnoštvo svjetlosnih efekata na ledenoj plohi (EPA)

Posljednja u nizu izašla je delegacija domaćina Igara – Olimpijski tim Kine.

Impresivno otvaranje

Svečano otvaranje Zimskih olimpijskih igara bilo je impresivno i spektakularno kao i otvaranje Ljetnih olimpijskih igara u tom gradu 2008. godine.

Ceremoniji na stadionu'Ptičije gnijezdo’ prisustvovalo je nekoliko hiljada gledalaca (EPA)

Otvorenje je pratio veličanstven vatromet, kao i mnoštvo svjetlosnih efekata na ledenoj plohi, koji su dočarali moto “brže, više, jače, zajedno”.

Igre je otvorenim proglasio kineski predsjednik Xi Jinping (EPA)

Ceremoniji na stadionu “Ptičije gnijezdo” prisustvovalo je nekoliko hiljada gledalaca, među kojima su bili i brojni čelnici država, uz strogo poštivanje epidemioloških mjera.

Igre otvorenim proglasio Xi Jinping

Na kraju bogatog spektakla na stadion je stigla olimpijska baklja kojom je na stadionu zapaljen olimpijski plamen koji će goriti do kraja Olimpijskih igara. Igre je otvorenim proglasio kineski predsjednik Xi Jinping.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Thomas Bach je u govoru prije nego što je Xi proglasio Igre otvorenim, izrazio nadu da bi olimpijski duh mogao ugasiti brojne kontroverze koje su pratile pripremu ovog dvosedmičnog pekinškog natjecanja, prenijela je Hina.

Svečano otvaranje bilo je impresivno i spektakularno (EPA)

Glavni reditelj ove ceremonije bio je 71-godišnji Zhang Yimou, filmski reditelj koji je bio glavni tvorac ceremonije otvaranja na Ljetnim olimpijskim igrama 2008. godine, koji je i ovaj put priredio pravi spektakl.

OI Peking 2022. je veličanstveno okupljanje globalne sportske javnosti s 2.900 (EPA)

OI Peking 2022. je veličanstveno okupljanje globalne sportske javnosti s 2.900 sportista iz više od 90 zemalja i regija svijeta. Prvi put u historiji na zimskoj Olimpijadi nastupaju Saudijska Arabija i Haiti.

Igre su otvorene uz moto dočarali moto ‘brže, više, jače, zajedno’ (EPA)

Ulaznice za otvaranje nisu bile puštene u prodaju nego su podijeljene ciljanim grupama, a prije Igara odlučeno je da će tribine za vrijeme natjecanja biti popunjene gledateljima do 30 posto kapaciteta.

Peking je prvi grad koji je ugostio i ljetne i zimske olimpijske igre, a Nacionalni stadion ili “Ptičje gnijezdo” je prvi stadion domaćin svečanosti otvaranja ljetnih i zimskih olimpijskih igara.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada