Kim Jong-un nazvao Igre ‘velikom pobjedom’ za Kinu

Kim Jong-un je rekao kineskom predsjedniku Xi Jinpingu da želi i dodatno poboljšati odnose između dvije države.

Kina je jedini veliki saveznik Sjeverne Koreje otkako su dvije države potpisale sporazum 1961. godine (KCNA via AFP)

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un poslao je poruku kineskom predsjedniku Xi Jinpingu u kojoj mu je čestitao na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu kao “velikoj pobjedi” te je poručio da želi poboljšati odnose između dvije zemlje, prenosi državna novinska agencija KCNA.

“Uspješno otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, uprkos svjetskoj zdravstvenoj krizi i teškim okolnostima bez presedana, još je jedna velika pobjeda socijalističke Kine”, naveo je Kim u pismu, Al Jazeera English prenosi KCNA.

Kim je rekao da će “postojano razvijati odnose između dvije partije i dvije zemlje do novog visokog nivoa”.

Bez Sjeverne Koreje na ZOI

Rekao je da su veze između dvije zemlje “zacementirane u nepobjedive strateške odnose koje nikada ništa ne može prekinuti u borbi za odbranu i unapređenje zajedničkog cilja”.

Zimske olimpijske igre se otvaraju danas u Pekingu.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se istog dana kako bi razgovaralo o rekordnom mjesecu po pitanju testiranja sjevernokorejskih raketa, uključujući lansiranje balističke rakete srednjeg dometa u nedjelju, što je prvo testiranje te vrste od 2017. godine.

Kina i Rusija su prošlog mjeseca odgodile pokušaj SAD-a za uvođenje sankcija UN petorici Sjevernokorejaca, rekle su diplomate.

U prethodnom pismu sportskih vlasti u januaru, Sjeverna Koreja je rekla da neće prisustvovati Igrama u susjednoj Kini, okrivljujući za to rizike od COVID-a 19 i “neprijateljske snage” iz drugih zemalja, iako nije pominjala određene nacije.

Sjevernokorejski sportisti nemaju pravo da se takmiče pod svojom nacionalnom zastavom nakon što je zemlja suspendovana iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) do kraja 2022. jer nije poslala tim na Ljetne olimpijske igre u Tokiju prošle godine, navodeći kao razlog zabrinutost zbog COVID-a 19.

S. Koreja ovisi o Kini više nego ikad

U istom pismu također su kritikovani neodređeni potezi Sjedinjenih Američkih Država, koje su u decembru objavile da će njihovi vladini zvaničnici bojkotovati Zimske olimpijske igre 2022. zbog nepoštivanja ljudskih prava u Kini, dok će američkim sportistima ostaviti slobodu da putuju u Peking na takmičenje.

Kina je jedini veliki saveznik Sjeverne Koreje otkako su dvije države potpisale sporazum 1961. godine. Međunarodne sankcije uvedene zbog programa nuklearnog oružja i balističkih projektila učinile su Sjevernu Koreju više nego ikad ovisnom o Pekingu – u pogledu trgovine i druge podrške.

Nakon gotovo dvije godine jednih od najstrožijih svjetskih zatvaranja granica u pandemiji, Sjeverna Koreja je nastavila ograničenu trgovinu vozovima s Kinom prošlog mjeseca, ali su granična putovanja i dalje gotovo totalno onemogućena.

Izvor: Agencije