Izrael i Bahrein potpisali sporazum o sigurnosti i saradnji

Bahrein je, zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, normalizirao odnose s Izraelom 2020. godine.

Ranije tokom dana, Gantz je posjetio i sjedište Pete flote američke mornarice u Bahreinu (Reuters)

Izrael i Bahrein potpisali su sporazum o sigurnosti i saradnji, što je prvi takav sporazum između Izraela i neke od zaljevskih zemalja koji je potpisan tokom posjete izraelskog ministra odbrane spomenutoj državi, uprkos visokim tenzijama na Bliskom istoku, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Bahrein je, zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, normalizirao odnose s Izraelom 2020. godine potpisavši „Abrahamov mirovni sporazum“. Navedeni dokument potpisan je pod posredovanjem SAD-a, djelimično zbog odnosa zemalja potpisnica s Iranom.

„Potpisani memorandum uspostavit će okvir za suradnju obavještajnih agencija, vojski i industrijskih poduzeća“, izjavio je izraelski ministar odbrane Benny Gantz.

Susret sa kraljem

Izraelski zvaničnik dodaje da je sporazum s Bahreinom prvi takav sporazum koji je Izrael potpisao s jednim od svojih novih saveznika među zemljama Zaljeva.

„Godinu dana nakon potpisivanja Abrahamovog sporazuma postigli smo još jedan važan odbrambeni sporazum koji će doprinijeti sigurnosti obiju zemalja i stabilnosti u regiji“, saopćilo je izraelsko Ministarstvo odbrane.

Nakon što je potpisao dokument s bahreinskim kolegom, Gantz je razgovarao s kraljem Hamadom bin Isa al-Khalifom u kraljevskoj palači.

Ranije tokom dana, Gantz je posjetio i sjedište Pete flote američke mornarice u Bahreinu.

Izvor: Agencije