Washington Post: Ruski plan je lažni napad kao izgovor za invaziju

Washington Post piše da Rusija želi slikama civilnih žrtava izazvati bijes prema ukrajinskoj vladi i stvoriti izgovor za napad.

Bidenova vlada je prošlog mjeseca upozorila da je ruska vlada poslala operativce u istočnu Ukrajinu (AP)

Američki dužnosnici kažu da imaju dokaze da je Rusija razvila plan, odobren na visokim razinama u Moskvi, kako bi stvorila izgovor za invaziju na Ukrajinu lažnim napadom na ukrajinske snage koji bi mogao uključivati ​​navodne žrtve ne samo u istočnoj Ukrajini nego i u Rusiji.

Ovo je objavio Washington Post koji se poziva na američke obavještajne službe, a očekuje se da će ih administracija američkog predsjednika Joea Bidena objaviti, javio je Ivica Puljić, reporter Al Jazeere iz američkog glavnog grada.

Bidenova vlada je prošlog mjeseca upozorila da je ruska vlada poslala operativce u istočnu Ukrajinu, vjerojatno u pripremi za sabotažne operacije.

Navodna operacija, koju Sjedinjene Države planiraju razotkriti, uključivala bi emitiranje slika civilnih žrtava u istočnoj Ukrajini — i potencijalno preko granice u Rusiji — širokoj publici kako bi se izazvalo bijes protiv ukrajinske vlade i stvorio izgovor za invaziju.

Nije jasno hoće li žrtve biti stvarne ili lažne, rekao je jedan američki dužnosnik. Ljudi upoznati s planom rekli su da su ga formulirale ruske sigurnosne službe i da je u poodmakloj fazi pripreme.

Postoje druge zavjere koje su razotkrile zapadne obavještajne službe, uključujući rusko ubacivanje diverzanata u istočnu Ukrajinu i drugu navodnu shemu, koju je prošlog mjeseca otkrila britanska vlada, za destabilizaciju ukrajinske vlade i postavljanje proruskog simpatizera na njenom čelu.

“Svi su oni povezani, naravno, ali ovo je specifična operacija osmišljena da stvori potencijalni izgovor”, rekao je jedan američki dužnosnik, koji kao i drugi nije pružio temeljne dokaze za navodnu zavjeru, ali je bio upoznat s tim pitanjem.

‘Nema naznaka odluke o invaziji’

Dužnosnici su govorili pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarali o osjetljivim obavještajnim podacima. Navod o ruskoj zavjeri dolazi u trenutku kada Washington i njegovi saveznici pokušavaju razotkriti moskovsko planiranje potencijalne invazije, u nadi da će zakomplicirati planove Kremlja.

Rusija je prebacila više od 100.000 vojnika oko granica Ukrajine, što je potaknulo Bidenovu administraciju da upozori da bi ruski predsjednik Vladimir Putin svakog trenutka mogao poslati svoje snage na ukrajinski teritorij.

Bijela kuća je priopćila da Sjedinjene Države nemaju naznake da je Putin donio odluku o invaziji, ali kažu da imaju dokaze o naprednom planiranju ruske vlade. Kremlj je zanijekao da se ruske snage spremaju za invaziju na Ukrajinu, rekavši da Moskva ima pravo premještati trupe po Rusiji, odnosno unutar zemlje kako želi.

Posljednjih tjedana ruske trupe i materijalna sredstva pritjecali su u susjednu Bjelorusiju, koja dijeli granicu s Ukrajinom od 1,000 kilometara, u pripremi za drugu fazu zajedničkih rusko-bjeloruskih vježbi koja bi trebala početi 10. veljače.

Vojni analitičari zabrinuti su da bi vježbe mogle biti varka za postavljanje ruskih snaga duž sjeverne granice Ukrajine prije nove invazije.

Izvor: Al Jazeera